Съдии искат оставката на ВСС, сезират международни институции

Съдии искат оставката на ВСС, сезират международни институции
Подписите си под декларацията са поставили магистрати от Върховния касационен съд (ВКС), Софийския районен съд (СРС), Софийския градски съд (СГС), както и от районните съдилища в Луковит и Смолян. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Четиридесет съдии инициираха подписка за оставката на Висшия съдебен съвет (ВСС) и се обърнаха към Народното събрание с настояване за предсрочно освобождаване на 11-те члена от парламентарната квота на ВСС.

Подписите си под декларацията са поставили магистрати от Върховния касационен съд (ВКС), Софийския районен съд (СРС), Софийския градски съд (СГС), както и от районните съдилища в Луковит и Смолян, предаде „Медиапул”.

Подписката е отворена за подкрепа и се очаква към нея да се присъединят още магистрати.

Според съдиите „непоследователните и противоречиви реакции" на ВСС по време на извънредното му заседание в понеделник са „поредното доказателство за неприкритата зависимост на този орган от изпълнителната власт".

Преди ден голяма част от членовете на съвета използваха свиканото от правосъдния министър Диана Ковачева заседание, за да обяснят колко правилно са решили да уволнят дисциплинарно председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова.

Самата Ковачева поиска извънредното заседание, за да бъде преразгледано решението, определено от премиера Бойко Борисов като „чиста провокация" към кабинета.

Членовете на ВСС дори не коментираха безпрецедентния съдийски протест от петък и не взеха отношение към протестните декларации на съсловните организации на съдиите, прокурорите и адвокатите.

„Развитието на събитията във времето до извънредното заседание на ВСС и протеклия в него псевдодебат показват ясно, че членовете на ВСС не действат в изпълнение на независима воля, а следват безусловно настроенията и реакциите на висшите представители на изпълнителната власт", заявяват съдиите.

Според тях петте години на системно неизпълнение на служебните им задължения и действията им, с които накърняват престижа на съдебната власт, представляват основание за предсрочно прекратяване на мандата им, се казва в искането, което е адресирано и до Народното събрание.

„Оттук нататък ВСС в този му персонален състав, може единствено да нанесе още по-големи вреди на съдебната власт", завършва декларацията.

Мандатът на ВСС в този състав изтича на 2 октомври тази година.

Междувременно български правозащитници сезираха Европейската комисия, комисаря по правата на човека на Съвета на Европа, Международната комисия на юристите и други международни организации за уволнението на съдия Мирослава Тодорова.

В писмото се посочва, че това е „тревожен прецедент на упражняване на произволна репресия срещу съдия и общественик-реформатор заради нейните критики срещу недопустимата намеса на изпълнителната власт в работата на съдебната и лошото управление на системата на правосъдие в България."

Според правозащитниците уволнението на съдия Тодорова е очевиден опит да се заглуши критичният глас на съдиите в тяхното отстояване на собствената им независимост.

Писмото е подписано от Асоциация за европейска интеграция и права на човека, „Български адвокати за права на човека", Български институт за правни инициативи, Български хелзински комитет, Институт за развитие на публичната среда, Програма за развитие на съдебната система, „Риск Монитор", Център за изследване на демокрацията, Център за либерални стратегии, Център за нестопански организации – Разград.

#съдии #Висшия съдебен съвет #Мирослава Тодорова #ВСС #Народното събрание #Върховния касационен съд #ВКС #Софийския районен съд #СРС #Софийския градски съд #СГС #Луковит #Смолян #Съюза на Съдиите #България #Диана Ковачева #правосъден министър #Бойко Борисов #премиер #протест #Европейската комисия #Съвета на Европа #Асоциация за европейска интеграция и права на човека #Български институт за правни инициативи #Български хелзински комитет #Институт за развитие на публичната среда #Център за изследване на демокрацията #Център за либерални стратегии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"