НДСВ: Евродокладът ще доведе до правителствена криза

НДСВ: Евродокладът ще доведе до правителствена криза
Според Христина Христова (на снимката) България остава под лупата на ЕС, защото не можа да покаже реформи за съда и полицията, не се пребори с корупцията, нито с организираната престъпност. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Докладът на ЕК с острите си критики към управляващите поставя България в изолация, а НДСВ предвижда тежка правителствена криза и предсрочни избори, заяви председателят на партията Христина Христова, съобщиха от пресцентъра на НДСВ.

За първи път в доклад на Европейската комисия се търси и намира връзка между властите и организираната престъпност, продължава тя.

„Организираната престъпност в България е уникална и оказва влияние върху обществените процеси и държавните институции“, цитира Христова черновата на доклада.

По думите й България остава под лупата на ЕС, защото не можа да покаже реформи за съда и полицията, не се пребори с корупцията, нито с организираната престъпност.

Според Христова рухва най-големият мит за ГЕРБ – че управлява по-добре от предишните правителства.

Тя припомни кратка хронология на оценките в докладите на ЕК през последните години – през 2009 г. с доклада преодоляхме предпазната клауза, през 2010 г. правителството получи кредит на доверие за правените усилия, през 2011 г. вече се говори за демонстриране на усилия, а през 2012 г. и дума не става за усилия, акцентира председателят на НДСВ.

„С настоящия доклад ЕС снема доверието си от управлението на Борисов. И в тази ситуация се чудим защо трябва да консумираме негативите от авантюристичното решение на ГЕРБ да няма министър по европейските въпроси, не сме на етап от развитието си да си позволим липсата на такъв министър“, коментира още Христова.

Станимир Илчев, зам.-председател на НДСВ и евродепутат, изтъкна, че пет години след влизането на България в ЕС, при почти цялостно изградена институционална система, на страната се казва: „Внимавайте пътят ви да не стане обратим“.

Илчев цитира още констатацията на ЕК, че без външен натиск въпросът за устойчивост и необратимост на процесите в България е невъзможен.

„Можем само да гадаем какъв ще е този натиск. Независимостта на съдебната система тревожи авторите на доклада много сериозно“, продължи Илчев.

Той изтъкна, че случаят със скандалното уволнение на съдия Мирослава Тодорова е подробно разгледан в хронологична последователност на цели три страници от доклада.

В документа е разгледана още оставката на председателя на комисията за престъпно придобито имущество Коларов, както и провала на властите в задържането на двама известни престъпници – Братя Галеви, които безпрепятствено са преминали българската „шенгенска“ граница, обясни Станимир Илчев.

„Докладът на ЕК ще бъде квалифициран по различни начини, но във всички случаи този доклад не трябва да има съдбата на предшествениците му. Фактът, че и този доклад е критичен, означава още, че в близко бъдеще можем да забравим за Шенген“, подчерта Илчев.

По думите му в доклада са посочени и конкретни случаи и имена като например случая с Братя Галеви, изумяващия уличен протест на съдиите и самия случай със съдия Мирослава Тодорова, заради който в доклада твърдят, че един „правителствен член е обвинил един съдия“.

Тези тежки квалификации пращат България в изолация и я натоварват с недоверие от страна на ЕС, коментира още той.

Минчо Спасов, председател на Експертния съвет на НДСВ по правосъдие и вътрешен ред, заяви, че аналитичната част на доклада е трагична и представя действителното положение на корупцията в България.

Спасов припомни, че според независимата международна организация, която измерва нивата на корупция – „Трансперънси интернешънъл“, корупцията в България е била най-ниска по времето на НДСВ.

В самия доклад евроекспертите цитират тяхно изследване, според което 68% от българите смятат, че корупцията през 2007 г. е била по-ниска, отколкото е в момента.

„Тъй като вече активно се готвим за предсрочни избори, смятаме да инициираме широка обществена дискусия между партии и неправителствени организации по двата най-наболели въпроса – корупция и съдебна реформа“, информира той.

„Ще представим конкретни идеи за справяне с корупционните практики, като премахване на лицензионните режими, създаване на единен организационен орган за борба с корупцията, увеличаване правомощията на инспектората към ВСС и др.“, каза още той.

Минчо Спасов информира също, че във вторник е подал сигнала си до главния прокурор Борис Велчев срещу Бойко Борисов и Георги Първанов и очаква развитие по въпроса.

#главен прокурор #Борис Велчев #Минчо Спасов #Георги Първанов #Бойко Борисов #Трансперънси интернешънъл #Шенген #братя Галеви #България #съдия #Мирослава Тодорова #евродепутат #Станимир Илчев #Европейската комисия #Христина Христова #ГЕРБ #доклад #ЕС #ЕК #НДСВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници