Словакия няма да ратифицира Истанбулската конвенция

източник:pixabey.com
A A+ A++ A

Словакия няма да ратифицира Истанбулската конвенция, заяви премиерът на страната Роберт Фицо. Той обяви, че Конвенцията срещу насилието над жени и домашното насилие ненужно поставя под въпрос естествените различия между мъжете и жените и ги нарича стереотипи.

По малкият коалиционен партньор на социалдемократите на Фицо – Словашката национална партия обяви, че ако документът бъде ратифициран , ще излязат от правителството. 

Словашкото правителство се подписа под документа през 2011 г. и ратифицирането му от парламента трябваше да е следващата стъпка. Премиерът Робер Фицо обаче заяви, че Словакия ще приеме като закон всички мерки за борба с насилието над жени, но няма да ратифицира конвенцията, тъй като е противоречив документ, който може да наруши конституцията и да доведе до въвеждане на еднополови бракове.

Словакия забрани еднополовите бракове, след като прокара конституционна поправка през 2014 г., която дефинира брака като съюз между жена и мъж. Страната също така не признава никакви форми на гражданско партньорство на еднополовите двойки.

"Не можем да прокараме мерки, които са в противоречие с вярванията и усещанията на хората в някои държави", заяви словашкият министър-председател.

Европейската конвенция "ненужно поставя под въпрос естествените различия между мъжете и жените и ги нарича стереотипи", докато се стреми към главната цел за справяне с насилието срещу жени, посочва още Фицо.

Малкият коалиционен партньор в лицето на Словашката национална партия заяви, че ще се бори докрай Словакия да оттегли подписа си от документа.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници