Атанасова: Целим да защитим пациента, не да закриваме аптеки

Атанасова: Целим да защитим пациента, не да закриваме аптеки
Не виждам защо се протестира пред Министерството на здравеопазването, тъй като всички промени са в полза и защита на пациента, заяви Десислава Атанасова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Намаляването с 2% на надценките на цените на лекарствата на едро и дребно е в полза и в защита на пациента, заяви здравният министър Десислава Атанасова по повод протестите на фармацевтите.

„Не виждам защо се протестира пред Министерството на здравеопазването, тъй като всички промени са в полза и защита на пациента“, заяви Десислава Атанасова, цитирана от БГНЕС.

Министърът подчерта, че целта на предложените от министерството мерки е не да се закриват аптеки, а да се намалят цените на лекарствените продукти.

„Чух, че ще бъдат закрити аптеки в населени места, предимно малки, но не чух някой да каже нещо за предложението на министерството за намаляване на административната такса за разкриване на аптеки в малки населени места с 50% – от 1000 лева на 500 лева“, допълни Десислава Атанасова.

Министърът призна, че в 39 общини в страната или няма аптеки, или има, но те не работят с НЗОК.

„С директора на НЗОК Пламен Цеков обсъждаме вариант, при който да се обмислят стъпки за допълнително финансиране на аптеките в малките населени места, които работят с НЗОК“, информира Десислава Атанасова.

В момента аптеките, подписали договор с НЗОК, получават по 2 лв. от касата на рецепта, а се обсъжда възможност да се дадат още около 50 стотинки или 1 лв. над тези 2 лв. само в аптеките в трудно достъпните райони.

#Десислава Атанасова #Министерство на здравеопазването #НЗОК #Пламен Цеков #фармацевти #протест #надценки #лекарства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници