Цветанов не промени мнението на Плевнелиев за ВСС и Тодорова

Цветанов не промени мнението на Плевнелиев за ВСС и Тодорова
Запознат съм с това какво е заявил по случая със съдия Мирослава Тодорова вътрешният министър Цветан Цветанов (вляво), но това не променя моята позиция, категоричен бе Плевнелиев (вдясно). Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Решението на ВСС да уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова е необосновано и необективно, потвърди позицията си по случая президентът Росен Плевнелиев.

„Запознат съм с това какво е заявил по случая със съдия Мирослава Тодорова вътрешният министър Цветан Цветанов, но това не променя моята позиция“, категоричен бе държавният глава пред „Фокус“.

В интервю по БНТ в понеделник Цветан Цветанов аргументира изразеното от президента „силно притеснение“ от уволнението на съдия Тодорова с твърдението, че Росен Плевнелиев не е запознат в детайли с проблема.

„Убеден съм, че президентът Росен Плевнелиев не е запознат в детайли с това, което става във Висшия съдебен съвет, не мога да повярвам, че българският президент ще защити човек, забавил над 50 дела. Това ако е вярно и действително президент поддържа такава теза, не бих го приел за една демократична държава“, заяви Цветан Цветанов.

Росен Плевнелиев заяви категорично, че неговата позиция по случая остава същата като преди.

„Аз считам, че ако Висшият съдебен съвет (ВСС) искаше да вземе едно наистина обективно и обосновано решение, той просто можеше много просто да каже: да, вярно е, че забавянето на някои съдебни дела е системен проблем“, коментира президентът.

Той допълни, че ако има системен проблем, трябва следователно да се търси и системно решение – какъв е проблемът, къде се случва, кои съдии системно нарушават и кои не толкова.

„Но при всички случаи това щеше да покаже тяхното желание да работят за репутация на системата, да генерират системни решения по един много обоснован и прозрачен начин, ако бяха подходили така“, каза Росен Плевнелиев.

Той посочи, че продължава да смята взетото от ВСС решение за „едно необосновано, необективно решение“.

По думите на президента, това е оставило съмнение, че се подхожда не системно, а индивидуално към някой със силна гражданска позиция, но и води дела срещу вътрешни министри.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #ВСС #Мирослава Тодорова #дисциплинарно уволнение #Цветан Цветанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници