ЕВН: Токът ще поскъпва и в бъдеще заради ВЕИ и въглеродни емисии

ЕВН: Токът ще поскъпва и в бъдеще заради ВЕИ и въглеродни емисии
Според Йорг Золфелнер поскъпването ще се дължи на увеличението на дела на възобновяемите енергоизточници и изкупуването на сертификати за въглеродни емисии. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цената на електроенергията ще продължи да се покачва в бъдеще, обяви председателят на управителния съвет на електроразпределителната компания ЕВН България Йорг Золфелнер.

По думите му поскъпването ще се дължи на увеличението на дела на възобновяемите енергоизточници и изкупуването на сертификати за въглеродни емисии, предаде „Медиапул“.

Общото увеличение на цената за клиентите на ЕВН тази година е 13,6%, от които 7 на сто се дължат на изкупуването на зелена енергия.

Йорг Золфелнер изтъкна, че абонатите на ЕВН Топлофикация плащат за първи път по-ниски цени от тези в столицата – 96,79 лв. за мегаватчас.

От дружеството представиха нова индивидуална услуга за парно и топла вода. От нея могат да се възползват тези, които живеят в сгради с хоризонтална инсталация - нови жилищни, административни и бизнес обекти.

В момента в Пловдив има 100 такива абонатни станции, каза Йорг Золфелнер. По думите му услугата се предлага за пръв път в България и се ползва без решение на общото събрание на живеещите, без изравнителни сметки, не се плаща за сградна инсталация и за общи части. Всеки клиент има възможност за индивидуално включване или отказ.

През отоплителният период се плаща фиксирана сума за шест месеца по 10 лв. за услугите „Отопление" и „Битова гореща вода", плюс 96,79 лева за мегават час за изразходена топлинна енергия и 10 лв. за кубичен метър топла вода.

През неотоплителния сезон клиентите заплащат само фиксираната цена от 10 лв. за услугата „Битова гореща вода“ и изразходената топла вода.

От ЕВН България представиха и първия в страната проект за централизирано охлаждане. По думите на председателя на управителния съвет на дружеството, подаваната топлинна енергия ще се преобразува чрез абсорбационна машина в охлаждане и след това ще се предава към абонатната станция.

„Услугата е с 20% по-евтина и с по-малко вредни емисии в сравнение със стандартния начин за охлаждане - чрез компресорни машини“, изтъкна Йорг Золфелнер.

#електроенергия #ток #ЕВН България #Йорг Золфелнер #парно #топла вода

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници