Цветанов: Плевнелиев не е запознат със случая Тодорова

Цветанов: Плевнелиев не е запознат със случая Тодорова
Цветанов отбеляза, че не трябва да се правят компромиси, ако има нарушения, които са довели до отказ от правораздаване. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вътрешният министър Цветан Цветанов смята, че мнението на президента Плевнелиев, че съдия Мирослава Тодорова е човек с активна гражданска позиция, е продиктувано от това, че президентът не е запознат с въпроса в детайли.

„Убеден съм, не мога да повярвам, че президентът ще защити човек, който е забавил над 50 дела и че е лишил от правораздаване хора, които са участвали в отвличане. Извинявайте, това ако е вярно и ако действително поддържа подобна теза, не бих го приел за нормално в една демократична държава“, заяви Цветанов пред БНТ.

За прегледа на дисциплинарната практика на ВСС вътрешният министър каза, че СГС е един от най-натоварените съдилища.

„Но подобни фрапиращи случаи не съм чул досега да е имало в съдебната система – за отказ от правораздаване поради изтекла давност. Не съм чувал подобно нещо. Моето мнение като гражданин е, че трябва да се каже каква е дисциплинарната практика на ВСС през последните години, дали е имало такива уволнени съдии през годините, убеден съм, че е имало за много по-малки провинения уволнени съдии, но това не се знае“, обясни Цветанов.

Той посочи, че има безупречни съдии и прокурори и „ако имаме принципите, които да се спазват за всички, съдебната система има своето бъдеще“.

Цветанов отбеляза, че не трябва да се правят компромиси, ако има нарушения, които са довели до отказ от правораздаване.

„Защото не мога да погледна хората, които не са получили от държавата справедливост, правораздаване. Държавата ще покаже, че е по-силна, отколкото тези, които се считаха за недосегаеми от правораздавателната система в България, ще дойде и този момент. Трябва да минат години обаче, не може да стане всичко с магическа пръчка“, коментира Цветанов.

Относно мониторинговия доклад на Европейската комисия Цветанов изрази надежда той да е справедлив и обективен.

„Не съм видял черновата на доклада. Надявам се всичко, което направихме, да бъде оценено. Утре в 10 ч. в парламента ще бъдат представени резултатите от 3-годишното управление в сектор „Сигурност“. Вече има много по-малко върнати дела за доразследване. Предполагам, че има още какво да се свърши. За мен е важно дали това, което сме положили като усилия и резултат, ще бъде отчетено. Затова се надявам на един обективен доклад“, посочи Цветанов.

#Цветан Цветанов #Цветанов #министър на вътрешните работи на България #Мирослава Тодорова #съдия #Росен Плевнелиев #Президент на България #Висшия съдебен съвет #ВСС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници