Паси: България е един парадокс

Паси: България е един парадокс
Уволнението на съдия Мирослава Тодорова Паси определи като „голям гаф".
A A+ A++ A

Бившият външен министър на България Соломон Паси определи страната като парадокс – народът е един сред най-нещастните в света, а премиерът е измежду най-щастливите.

„Има един невероятен парадокс - всички световни изследвания показват, че българите са сред най-нещастните народи, редом с Камерун, например. А те не са нито членове на ЕС, нито имат 1300 годишна история, а в това време нашият премиер е от най-щастливите," каза бившият външен министър Соломон Паси пред БНР.

„Това правителство получи на тепсия постигнатото от предишните - членството на България в ЕС, каза Паси и като становище на НДСВ. Но заедно с това няма стратегия затова, няма стратегия дори какво да прави в следващите 20 дни. И ако всяка страна, член на ЕС знае какво е мястото и в Общността, България е като едно отворено буре насред морето, направи сравнение Паси. Това е първото, което трябва да направим - да имаме своя визия, стратегия за бъдещето," счита той.

„Второто нещо, от което имаме необходимост е да намерим своята ниша в ЕС, ние не знаем какво правим. Не знаем какво правим и в НАТО. На трето място се нуждаем от спешна реформа в образованието. Едно университетско изследване показва, че 86% от българските учебници гледат в миналото, 12% в настоящето и едва 2% към бъдещето," посочи Паси.

„Достатъчно ми е да видя, че братя Галеви, след като ги съдиха, съдиха, накрая избягаха. Достатъчно ми е да видя случая с Мишо Бирата, достатъчно ми е, че кучетата ядат хора в София, в центъра на града. София от 2005 г. насам се управлява от Борисов или от посочен от него човек," продължи той.

„Борисов има всички лостове да реши въпроса с кучетата. Вече седма година този въпрос не е решен. Барозу като види, че кучетата ядат хора в София, той не може това да не го отрази в доклада за България," категоричен е Паси.

Относно мониторинговия доклад на ЕК Паси каза, че управлението ще се опита да се оправдава.

"Част от този доклад ще дойде от безобразния инвестиционен климат, който го има в България, чуждестранните инвеститори са вдигнали ръце от всеки допир с българската администрация. Те са разбрали, че в България няма функционираща администрация, има функциониращ министър-председател. Това е парализа на основен принцип в демокрацията. Не може в една държава всичко по-голямо да опира до благоволението на премиера. Механизмът за сътрудничество ще оцени роклята на премиера в живота на България," обясни Соломон Паси.

Уволнението на съдия Мирослава Тодорова Паси определи като „голям гаф".

„Като знам, че в държавата досега не се е случвало нищо положително или отрицателно голямо нещо без участието на премиера, се чудя в този случай каква ли роля има той," заключи той.

#Соломон Паси #България #парадокс #НАТО #Европейския съюз #ЕС #Европейската комисия #ЕК #доклад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници