Започват най-горещите дни в годината - Горещниците

Започват най-горещите дни в годината - Горещниците
Вярва се, че нивата (и особено ожънатите снопи) се запалвали от само себе си, тъй като огън слиза от небето.
A A+ A++ A

Днес, 15-ти юли, започват юлските Горещници,които продължават до 17-ти този месец. и според народното вярване са най-горещите дни в годината.

Източноправославната църква е почитала през тези дни паметта на мъчениците Кирик и Юлита (15 юли); Антиноген, Юлия девица (16 юли) и св. Марина (17 юли).Обичаят е разпространен основно в Северна и Западна България, както и в югозападните български етнични територии

Всеки от Горещниците си има собствено име. В Северна България те са Чурлига, Пърлига и Марина Огнена, а в Южна - Люта, Чур̀та (Чюрука) и Опалена Мария. В този период се забранява всякаква полска и домашна работа, тъй като се смята, че иначе огън ще изгори къщата или имота.

Вярва се, че нивата (и особено ожънатите снопи) се запалвали от само себе си, тъй като огън слиза от небето. Забранява се изнасянето на огън извън къщата. Най-строго се пазят първият и последният горещник.

В Софийско по тези три дни се гадае какво ще бъде времето през януари, февруари и март. Ако горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, ако е хладен - предвещава студ и виелици.

Във Велешко на този ден празнуват занаятчиите, чиито професии са свързани с огън. През тези дни хората се къпят в лековити извори, защото се вярва, че тогава силата им е особено голяма.

Заради очакваните жеги се препоръчва хората да избягват престоя на открито, особено в обедните часове, да носят шапки, светли и леки дрехи, да поемат достатъчно течности, плодове и зеленчуци, да не употребяват алкохол. Възрастните хора и тези с недобро здраве да си останат вкъщи, да приемат много течности, да не се претоварват.

#Горещници #обичаи #традиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници