Оланд възстановява президентска традиция на 14 юли, загърбена от Саркози

Оланд възстановява президентска традиция на 14 юли, загърбена от Саркози
Общо 4950 мъже и жени от трите рода войски и гражданската сигурност участват в дефилето под надслов „В служба на нацията и на мира в света". Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Френският президент Франсоа Оланд, придружен от Валери Трирвайлер, прие първия за петгодишния си мандат военен парад за националния празник 14 юли.

Преди парада държавният глава на Франция, който е главнокомандващ въоръжените сили на Френската република, премина по Шанз'Елизе, след което се качи на почетната трибуна, предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

Заедно с него бе и спътницата му Валери Трирвайлер, около чието име и това на бившата съпруга на Франсоа Оланд Сеголен Роаял през последните дни се вдигна много шум.

Общо 4950 мъже и жени от трите рода войски и гражданската сигурност участват в дефилето под надслов „В служба на нацията и на мира в света", като почетното място е отделено на сините каски, които служат в състава на силите на ООН, и на частите, които се връщат от операции в чужбина.

С интервюто по-късно Франсоа Оланд ще продължи традицията на телевизионните интервюта на държавните глави на 14 юли – ритуал, който бе изоставен от предшественика му Никола Саркози.

След два месеца на поста Франсоа Оланд ще направи равносметка на началото на петгодишния си мандат, белязано от кризата на еврото и покачването на безработицата.

Ще засегне и международни проблеми, главно Сирия. Едва ли ще успее да избегне въпроси за частния си живот заради големия шум във Франция, който вдигна съобщението на Валери Трирвайлер в социалната мрежа Туитър срещу Сеголен Роаял, бивша съпруга в продължение на три десетилетия на Франсоа Оланд и кандидат за президентския пост през 2007 г.

#Франция #национален празник #14 юли #Валери Трирвайлер #Сеголен Роаял #Никола Саркози #военен преврат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници