Станишев: Европа е в грешни ръце!

Станишев: Европа е в грешни ръце!
В речта си пред Съвета на ПЕС новоизбраният президент на групата Сергей Станишев изрази притеснение, че европейската десница е повела Европа в грешна посока. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В речта си пред Съвета на ПЕС новоизбраният президент на групата Сергей Станишев изрази притеснение, че европейската десница е повела Европа в грешна посока.

Сергей Станишев изтъкна, че десницата в Европа е променила програмата на ЕС в негативна посока – късни решения, забавяне, което задълбочи икономическата криза.

„Не само бюджетите трябва да са балансирани, но и обществата“, изтъкна Станишев в речта си, цитиран от пресцентъра на Българската социалистическа партия.

Той очерта няколко приоритета в своята бъдеща работа като президент на социалистическото семейство.

Първият – социалистите да покажат ясна алтернатива в рамките на ЕС за излизане от кризата, защото „Европа е в грешни ръце“.

Като свой втори приоритет новият президент на ПЕС очерта битката срещу все по-тревожната тенденция да се нарушават основни демократични принципи.

Той изрази своята тревожност от дефицита на демокрация в европейски мащаб и изтъкна, че много десни правителства правят сериозно отстъпление от основни принципи.

Като следващ свой приоритет Станишев очерта необходимостта ПЕС да демонстрира солидарност към левите партии, на които им престоят тежки предизборни битки, защото според думите му:

„Трябва да променим тенденциите на национално ниво, за да променим Европа“. Сергей Станишев каза пред заседанието на Съвета на ПЕС, че никой не може сам да се справи с тези тежки приоритети и разчита заедно с колегите си да очертаят алтернатива, за да се промени тенденцията в Европа.

Станишев също припомни времената, когато БСП не беше член на ПЕС и Социнтерна и имаше мисии, които бяха скептични, че партията може да се промени и модернизира.

Сега БСП е част от това семейство и споделя общите ценности на ПЕС.

Станишев обеща да развие започнатото от досегашния президент на ПЕС Пол Расмусен.

#Сергей Станишев #Станишев #ПЕС #БСП #председател #десница #Европа #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници