Мирослава Тодорова: Решението на ВСС е несправедливо

Мирослава Тодорова: Решението на ВСС е несправедливо
„Смятам, че нарушението е факт, изпитвам дълбоко неудобство, но считам, че не съм некомпетентна и не съм се забавила от некомпетентност“, посочи Тодорова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Съдия Мирослава Тодорова определи решението на ВСС да я уволни като „унизително и несправедливо“.

„Решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), освен че е унизително, е и несправедливо. Безотговорно е, след като съм наказателен съдия. Съдът, който е започнал да събира доказателствата, чете присъдата накрая“, каза на пресконференция Тодорова, председател на Съюза на съдиите и съдия от Софийския градски съд, която в четвъртък беше уволнена дисциплинарно от Висшия съдебен съвет, предаде агенция „Фокус“.

„Вчера Висшият съдебен съвет взе решение за дисциплинарното ми освобождаване от длъжност. Аз разбрах от вас, защото ВСС не ме уведоми за това заседание, не ме изслуша, а докато са вземали решението, бях дежурен съдия. Сутринта в 8,45 четох присъда. Факт е, че от предишния ден пак от медиите разбрах, че ще се решава въпросът дали да бъда уволнена“, обясни Тодорова.

„Това беззаконие е още по-драстично, когато става въпрос за съдия, призован да дава обективно правосъдие. Знаете, че подсъдимият в наказателния процес има право на последна дума. Оказа се, че българският съдия няма такова право и не бях изслушана“, каза тя.

„До края на този месец имам насрочени 5 заседания, 3 от тях са по едно дело, най-старото, което разглеждам в момента. По него към настоящия момент са разпитани 56 свидетели. Провела съм 27 заседания за по-малко от година. След като е взето това решение, аз трябва да престана да гледам това дело. Давам пример само с едно дело, но има и други такива дела. Само тази седмица съм обявила за решаване на 6 дела и вчера четох 1 присъда“, посочи Тодорова.

„Аз не отричам забавянето по делата. Считам, че имам легитимност да говоря, защото знам как се стига до тази ситуация“, каза още тя.

„Съюзът на съдиите винаги е бил конструктивен критик към работата на ВСС. Натрупването на работа от предишни години причинява ефекта на лавината“, отбеляза Тодорова.

Относно изявление на съдия Веселин Пенгезов Мирослава Тодорова отново заяви, че е разбрала от медиите.

На въпрос дали се чувства жертва преди предаването на петгодишния доклад на ЕК, съдия Тодорова отговори:

„Аз не съм жертва и колегите не трябва да гледат на мен като жертва. Има съд, в който аз вярвам“.

„Вярно е, че съм работила в извънработно време, за да имам достъп до компютър. Самият физически достъп до делата беше изключително затруднен, защото няма къде да ги чета преди съдебно заседание. 2008 г. се върнах в съда и до март месец не съм имала кабинет и работно място“, каза още Тодорова.

„Смятам, че нарушението е факт, изпитвам дълбоко неудобство, но считам, че не съм некомпетентна и не съм се забавила от некомпетентност“, добави тя.

#Мирослава Тодорова #съдия #председател на Съюза на съдиите #Висшия съдебен съвет #ВСС #решение #уволнение #ДЕЛА #забавяне #пресконференция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници