Путин призна, че санкциите на Запада са ударили руската икономика

Путин призна, че санкциите на Запада са ударили руската икономика
източник:pixabey.com
A A+ A++ A

Руският президент Владимир Путин дава в момента традиционната си ежегодна пресконференция по повод края на годината, като засегна и темата за руската икономика, която според него преодоляла рецесията и тръгнала по пътя на устойчивия растеж. 

"Икономиката расте, това е очевиден факт. Няма подправяне (на данни). БВП нарасна с 1,6 процента, промишленото производство също нарасна с 1,6 процента. Автомобилната промишленост, леката промишленост и селското стопанство отчетоха добър растеж", увери руският държавен глава.

"Ние преодоляхме два (икономически) шока - рязкото спадане на цените на енергията и външните ограничения, или т. нар. санкции. Санкциите нямаха толкова голямо влияние, колкото цената на петрола, но все пак имаха", призна Путин.

Той се похвали с рекордната зърнена реколта през тази година и подчерта, че Русия се е превърнала в най-големия износител на зърно в света. 

Силният човек в Русия обяви също, че инфлацията през тази година е стигнала до най-ниските си равнища от рухването на СССР насам. 

"Нашето развитие започна да зависи все повече и повече от вътрешното търсене, което е от решаващо значение за всяка икономика", анализира той.

По думите му, властите и обществото трябвало да се съсредоточат най-вече върху въпроси като развитието на инфраструктурата, здравеопазването, образованието, съвременните технологии, увеличаването на производителността на труда.

"Несъмнено, всичко трябва да е насочено към увеличаване на доходите на гражданите, на доходите на нашия народ", настоя руският президент.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници