Йерусалим е туптящо сърце за всеки палестинец, счита посланикът им у нас

Йерусалим е туптящо сърце за всеки палестинец, счита посланикът им у нас
източник:pixabey.com
A A+ A++ A

"За всеки палестинец Йерусалим е неговата мисъл, неговото чувство, неговото туптящо сърце. Без Йерусалим няма живот." 
Това заяви в специално интервю за БНТ посланикът на Палестина в България д-р Ахмед ал Мадбух.

Според посланика на Палестина у нас САЩ вече не може да бъде посредник в преговорите за мир между Израел и Палестина. По думите му решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Йерусалим за столица на Израел просто повтаря направеното от британския външен министър Балфур преди 100 години. Тогава Балфур обещал на евреите земята на Палестина, "която по никакъв начин не беше британска, а сега по същия начин Тръмп подари Йерусалим на израелците. Земя, върху която няма никакво право", посочи Мадбух. Според него Йерусалим е ханаански, арабски град - неговите основатели са ханаански племена. Съобразно с резолюции на международното право "Йерусалим е окупиран град част от окупираните палестински територии". Това означава, че изявлението на Тръмп е било в нарушение на международното право.

На въпрос дали решението на Тръмп е било повлияно от някакви външни сили, посланикът на Палестина у нас заяви, че дори и да е оказан някакъв натиск върху президента на САЩ, "той няма юридическо, хуманно и историческо право просто да хване и с едно драсване да подари някому този град. По този начин той отрича и фалшифицира неговата история". Мадбух обясни и че изявлението на Тръмп нарушава гаранциите на САЩ от 1993 година, според които САЩ никога няма да признае Йерусалим за столица на Израел, ако Палестина признае Израел за държава. "Ние изпълнихме това, което трябваше. Признахме държавата Израел и започнахме тези преговори, но ето сега Тръмп идва и нарушава гаранциите, поставени от неговата страна. По този начин Тръмп поставя САЩ страна в конфликта, а не посредник в мирните преговори."

Според Мадбух от сега нататък следва пълно отричане на ролята на САЩ като посредник в мирните преговори - "Оттук нататък ние няма да приемаме никакво посредничество от страна на Съединените щати. От палестинска страна ръководството зави, че ще бойкотира посещението на американския вицепрезидент." Посланикът на Палестина в България посочи и че държавата ще подаде жалба в Международния съд.

"След като Тръмп обяви решението си, стана ясно, че САЩ са се изолирали от всички други държави в света. Чухме изявления от различни лидери, които осъдиха това решение. Тук добавям позицията на Европейския съюз и българската позиция, която осъжда това решение. Решението беше отхвърлено като погрешно, включително от съюзници на САЩ, които призоваха Тръмп за отмяна на решението си", посочи още Мадбух и добави, че лидерите на Арабската лига скоро ще решат какви мерки да бъдат приети относно този въпрос.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници