Роми се жалват, че не ги пускат в басейните в Пловдив

Роми се жалват, че не ги пускат в басейните в Пловдив
Имало и ситуации, при които охраната на входа заплашвала, че ще „срита“ група деца, които искали да влязат да се къпят. Снимка: sxc.hu
A A+ A++ A

Сигнали за младежи от ромски произход, които не са допускани да ползват басейни в града, са постъпили в централата на ДПС - Пловдив.

В края на юни двама жители на „Столипиново“ са върнати от входа на популярен в града басейн от охраната с думите: „Такива като вас не пускаме тук“, предаде Дарик.

След това охранителите ги принудили да върнат вече купените билети и им възстановили парите.

При друг случай, отново на младежи от същия квартал, е предлагано да купят билети от 35 лева, докато за всички останали цената е била 8 лева.

Имало и ситуации, при които охраната на входа заплашвала, че ще „срита“ група деца, които искали да влязат да се къпят. Впоследствие се стигнало до разправия между родителите и управителя на басейна и след намеса на полицията децата били допуснати.

В друг случай охраната на обекта казала на ромите, че може да се влиза само с клубни карти. Един от потърпевшите е брат на общинския съветник от ДПС Джамисет Джафер.

Общинските съветници от ДПС изразиха възмущението си от случаите в декларация, изпратена до кмета на Пловдив Иван Тотев и председателя на Общинския съвет арх. Илко Николов.

„За съжаление в последните няколко дни ставаме свидетели на грубо погазване на достойнството и основни права на наши съграждани. Ще следим и категорично ще се противопоставим на всякакви случаи на дискриминационно отношение“, категорични са съветниците от ДПС.

„Призоваваме Общинския съвет да работи с нас за утвърждаването на Пловдив като град – пример за етническа толерантност“, се казва в декларацията.

#роми #басейни #Пловдив #жалби #дискриминация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници