Френската „Тотал” ще проучва за нефт и газ в Черно море

Френската „Тотал” ще проучва за нефт и газ в Черно море
Най-добрата оферта е представена от „Тотал“, която ще работи в партньорство с ОМВ и „Репсол”, обяви енергийният министър Делян Добрев. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Френската компания „Тотал“ (Total) ще проучва залежите на нефт и газ в находището „Хан Аспарух“, съобщи енергийният министър Делян Добрев.

Компанията ще работи в партньорство с О Ем Ви (OMV) и „Репсол“ (Repsol), предаде Дарик радио.

Добрев припомни, че през януари бе обявен конкурсът за проучване в блок „Хан Аспарух“.

Срокът за кандидатстване приключи в първите дни на настоящия месец и министърът подчерта, че бързо са били оценени офертите.

Най-добрата оферта е представена от „Тотал“, която ще работи в партньорство с ОМВ и „Репсол“, каза министърът и допълни, че френската фирма печели правата да търси и проучва дълбоко Черно море, блок „Хан Аспарух“ с територия 14 440 кв м.

„Това е нашата голяма надежда за диверсификация, защото потенциалът, който има дълбоко Черно море, според всички анализи сочи значителни залежи на нефт и газ. Това се потвърждава както от количествата, които се откриха на няколко километра от българската граница в румънска територия, така и от големия интерес, който имаше към конкурса в България“, каза още Делян Добрев.

Според премиера Бойко Борисов очакванията са сондажите да потвърдят наличието на голям ресурс, което ще помогне на страната за диверсификацията на газовите източници и при преговорите за цената на руския природен газ.

#Тотал #Хан Аспарух #Черно море #нефт #газ #Делян Добрев #министър на икономиката #енергетиката и туризма #ОМВ #Репсол #Бойко Борисов #премиер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"