"Хамас" отказа да се разоръжи, плаши да атакува Израел

"Хамас" отказа да се разоръжи, плаши да атакува Израел
A A+ A++ A

Палестинското движение "Хамас" отново отказа да се разоръжи преди ключовия краен срок за постигане на помирение, като вместо това заплашва да извърши нападения срещу Израел в окупирания Западен бряг, съобщава "Франс прес".

До петък ислямисткото радикално палестинско движение трябва да предаде контрола върху Ивицата Газа на международно признатото палестинско правителство, чието седалище е в Западния бряг.

Но бъдещето на въоръженото крило на "Хамас" - бригадите "Езедин ал Касам", остава неясно.

"Оръжията на съпротивата са червена линия, която не подлежи на обсъждания", изтъкна Калил ал Хая, който е заместник-началник на "Хамас" в Газа, имайки предвид бригадите "Касам".

"Тези оръжия ще бъдат преместени в Западния бряг за борба срещу окупацията. Наше право е да се противопоставяме на окупацията, докато не свърши", допълниха от "Хамас".

Около 400 хил. израелци живеят в Западния бряг, в селища, смятани за незаконни съгласно международното право, заедно с около 3 млн. палестинци.

В Газа, която "Хамас" управляваше след завладяването ѝ през 2007 г., няма израелски заселници, след като Израел се изтегли през 2005 г.

САЩ и Израел заявиха, че ще отхвърлят всякакво споразумение, водещо до правителство на единството, включващо "Хамас", освен ако не се разоръжи.

Палестинският президент Махмуд Абас също така изтъкна, че в палестинските територии ще има само една сила за сигурност.

Споразумението за помирение, подписано на 12 октомври в Кайро, не уточнява бъдещето на бригадите "Касам".

#"Хамас" #Израел #Ивицата Газа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници