Как да се представим добре при кандидатстване за нова работа?

Как да се представим добре при кандидатстване за нова работа?
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Добрият старт в живота често зависи и от правилното ни ориентиране в професионален план. На всеки от нас се е налагало (и то неведнъж) да кандидатства за нова работа, да оформя поредното CV, да се мъчи из дебрите на мотивационното писмо.

Когато се представяте пред нов работодател, винаги съществува възможността вашето CV да го изненада неприятно, дори според вас самите то да е перфектно. Това е особено валидно когато кандидатствате онлайн - например през jobs bg– защото тогава то е единственото, което работодателя знае за вас.Прекалено дългите автобиографии могат да уплашат бъдещия ви шеф с презумпцията, че по една или друга причина прекалено често сменяте работното си място и сте непостоянни. Ако пък вашето CV е „рехаво“ и има празноти в него, интервюиращият ще отчете, че нямате голям опит и прекарвате повечето време на борсата на труда. Затова при изготвянето на CV е добре да улучите златната среда, така че то да представи всичките ви компетенции и професионален опит, без да се натрапва.

От друга страна, при писането на мотивационно писмо, наблегнете да тази част от опита ви, която касае пряко работата, за която кандидатствате. Ако примерно през годините сте работили като журналист, ПР, барман, магазинер и шофьор, а кандидатствате за пресаташе на дадена компания, добре е да опишете журналистическия си опит, а не нещо друго. Мнозина буквално дублират в мотивационните си писма своите автобиографии или ги претръпват с ненужни подробности и детайли, а в днешното динамично време никой няма достатъчно време да чете дълги текстове, които и без това могат да се преразкажат и с по-малко и по-конкретни думи.

Добре е, когато кандидатствате за дадена позиция, едновременно да избягате от шаблона, но и да следвате общоприетите правила за писане на CV и мотивационно писмо. Точност на изказа, прегледност, синтезираност и информираност са търсените при писане на подобни документи качества, които работодателят ще оцени по достойнство. Мотивацията ви да заемете точно тази дадена длъжност трябва да е ясно формулирана и добре защитена, за да впечатли и да ви донесе дивиденти.

 Ако стигнете до етапа на интервюто, значи сте спечелили поне на 80%. Тук вече са нужни здрави нерви, съобразителност, искреност, бърза реакция, достатъчна доза самочувствие, но без да се надценявате. Бъдете любопитни и отзивчиви и не се срамувайте да задавате от своя страна въпроси на интервюиращия, защото той има нужда от вас, а не вие от него.

Когато кандидатствате, не се отчайвайте от откази или от липса на реакция. За някои работодатели винаги ще бъдете твърде квалифицирани или твърде неопитни. За други сте много млади или прекалено възрастни. Трети няма да харесат прическата ви на снимката или семейното ви положение.

Вие обаче сте това, което сте и трябва твърдо да отстоявате позициите си, знанията, квалификацията и опита, които имате. Просто опитайте отново!

Повече за тънкостите на представянето ви пред бъдещи работодатели може да прочетете в най-новата онлайн медия, наречена „НовиНация“, насочена основно към потребностите на младите. Освен за това как точно да кандидатствате за нова работа, там ще откриете разнообразни ценни съвети и информации на разнообразна тематика. Тънкостите на флирта, тайните на рисуването, начините да се изкарват пари от дома, съвети за гримове и диети са само част от интригуващите и полезни четива в „НовиНация“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници