Националисти, социалисти и пенсионери управляват Сърбия

Националисти, социалисти и пенсионери управляват Сърбия
Премиерът на Сърбия Ивица Дачич получи от президента мандат за съставяне на правителство на 28 юни. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерите на пет партии в парламента на Сърбия са постигнали споразумение за сформирането на коалиция, която ще разполага със 131 от 250-те места в законодателното събрание на страната, съобщава електронното издание на сръбския вестник „Политика“.

Новата коалиция се формира от Сръбската прогресивна партия на президента Томислав Николич, Социалистическата партия на назначения за премиер Ивица Дачич, Партията на обединените пенсионери на Сърбия, „Единна Сърбия“ и „Обединени региони на Сърбия“.

Разпределението на портфейлите в новия сръбски кабинет ще започне след избирането на председател на парламента на Сърбия, което е насрочено за 23 юли, предаде bTV.

На 28 юни лидерът на социалистите в Сърбия Ивица Дачич получи от президента Томислав Николич мандат за съставяне на правителство на страната.

Социалистите получиха мандата след провала на преговорите за коалиция с Демократическата партия на Сърбия на бившия президент Борис Тадич.

Медиите в Сърбия спекулираха дни преди това, че социалистите нарочно бавят преговорите с Демократическата партия, за да успеят да се договорят с националистите на Николич за кабинет с министър-председател Ивица Дачич.

Коалиция между социалистите и националистите напомня много за политическата ситуация в Сърбия в края на 90-те, когато тогавашната Радикална партия на Николич подкрепи Слободан Милошевич по време на войната в Косово през 1999 г.

#Сърбия #Сръбската прогресивна партия #Томислав Николич #президент #Социалистическата партия #премиер #Ивица Дачич #Борис Тадич #Демократическата партия #Слободан Милошевич #Косово #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници