Атанасова: 2% по-ниска надценка не застрашава печалбите на аптеките

Атанасова: 2% по-ниска надценка не застрашава печалбите на аптеките
Заради предложението фармацевтите заплашиха с протести, но министърът на здравеопазването подчерта, че зад него застават всички пациентски организации. Снимка: besove.bg
A A+ A++ A

Предложеното намаление с 2% на надценките за търговия с лекарства на едро и дребно няма да застраши печалбите на аптеките, категорична е здравната министърка Десислава Атанасова.

Заради предложението фармацевтите заплашиха с протести, но министърът на здравеопазването подчерта, че зад него застават всички пациентски организации.

„В трите групи лекарствени продукти - от 0 до 10 лева, от 10 до 30 лева и над 30 лева, намалението на надценката ще се усети по различен начин“, коментира Десислава Атанасова, цитирана от БГНЕС.

В първата ценова група намалението на цените ще бъде в рамките на стотинки, но с всяка следваща ценова група то се увеличава, отбеляза министърът.

„За лекарствени продукти с цена над 30 лева намалението ще бъде усетено от пациентите по-драстично и за някои лекарства ще бъде от 10 лв. и повече“, обясни Десислава Атанасова.

За някои лекарствени продукти намалението на цената от март до юли е около 300 лв. след извършените служебни проверки за лекарствените продукти, отбеляза здравният министър.

Десислава Атанасова обясни, че ще има повторен одит в болница „Лозенец“ от Изпълнителната агенция „Медицински одит“, при който ще се провери дали ръководството на лечебното заведение е отстранило констатираните нередности.

#Десислава Атанасова #лекарства #Министерство на здравеопазването

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино