Здравното министерство свали цените на 268 лекарства

Здравното министерство свали цените на 268 лекарства
Понижаването идва дни след нареждането на премиера Бойко Борисов здравният министър Десислава Атанасова „всеки ден да обяснява с колко падат цените на лекарствата“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

268 медикамента са с нови, по-ниски цени след намесата на Комисията по цени и реимбурсиране, похвалиха се от Министерството на здравеопазването.

Комисията е сравнила цените на лекарствата с пазарните им стойности в референтни за България страни, което е довело до понижаването дни след нареждането на премиера Бойко Борисов здравният министър Десислава Атанасова „всеки ден да обяснява с колко падат цените на лекарствата“, отбелязва „Медиапул“.

Комисията по цени и реимбурсиране е проверила 954 лекарствени продукта, чиято последна цена е била утвърдена преди повече от една година.

При 488 от тях е открита по-ниска цена в друга държава, но за 220 продукта са в ход процедури по обжалване на откритите по-ниски цени от компаниите.

Компаниите обжалват, тъй като понякога откритите по-ниски цени в друга държава вече не са актуални поради изтегляне на продукта или по друга причина.

Дълго време Комисията по цени и реимбурсиране изоставаше в работата си, което не позволяваше у нас се поддържат действително най-ниските цени сред осем референтни държави, и се забави обработката на заявленията на фармацевтичните компании за регистриране на по-ниски цени.

От Министерството на здравеопазването съобщиха, че сега при редица лекарства е постигнато сериозно намаление на цените.

При лекарството Lomustine намалението в цената е от 380 на 130 лева за опаковка.

Значително е намалението при Bortezomib – старата му цена от 2618 лева е намалена с 317 лева на флакон.

При лекарството Pemetrexed цената спада с над 10% – от 2817 лв. тя се намалява с 296 лв. за флакон. Друг скъп медикамент – Adalimumab, има с 8% по-ниска цена, като старата му цена от 2467 лв. е намалена със 180 лв. за 2 флакона.

Намаление от 80% е регистрирано при лекарствения продукт Clopidogrel, използван в областта на кардиологията. Старата му цена от 70,73 лв. на опаковка е намалена на 12 лв.

Лекарството срещу хепатит с международно непатентно наименование Ribavirin е намалено със 141 лв. за флакон, като предишната му цена е била 1307 лв.

Проверките на Комисията по цени и реимбурсиране продължават. За цялата 2012 г. на проверка подлежат общо около 3200 лекарствени продукта.

#Десислава Атанасова #лекарства #цени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Акценти

Инбет Казино