В България нямало ясни критерии за помилване на престъпници

В България нямало ясни критерии за помилване на престъпници
В началото на всеки мандат на комисията има наплив за помилвания, подчерта председателят на Комисията по помилванията Ива Пушкарова. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В България няма ясни правила и критерии за помилването на престъпници, заяви председателят на Комисията по помилванията Ива Пушкарова преди Кръглата маса по темата на „Дондуков“ 2 в сряда.

„Помилването е традиционен институт в правната система. Всички общества са намирали винаги смисъла на помилването. Не смятам, че обществото е безмилостно в същността си“, допълни Ива Пушкарова пред БНР.

Според нея от значение е ролята на президента като обединител на нацията, а диалогът с властите трябва да се провежда на по-професионално ниво.

„Помилването не се мотивира, тъй като обосноваността му е безспорна, когато то е действително осъществено в рамките на разговор с обществото. Общовалидността и ценностите са еднакви и за президента, и за обществото“, обясни Ива Пушкарова.

Тя посочи, че Комисията за помилванията вече е предложила за помилване един осъден български гражданин и тяхното предложение е било възприето.

„Успяваме да изчистим натрупванията от миналия мандат на комисията и напливът от този. В началото на всеки мандат на комисията има такъв наплив за помилвания“, подчерта председателят на Комисията по помилванията.

По думите й членовете на предишната Комисия по помилванията са предпазили новите членове от невежеството в началото на работата.

„Когато човек е добър професионалист, гледа да вярва повече в своето невежество, отколкото в своята квалификация. Ние сме благодарни на откровеността и откритостта, с която предишната комисия споделяше своя опит. Благодарни сме за тяхната професионална работа, която са свършили. Продължихме по една стълба нагоре един път, който в някаква степен е извървян“, увери Ива Пушкарова.

За статистиката на помилванията председателят на Комисията по помилванията коментира, че от втората половина на 80-те години до началото на този век статистиката по помилванията е нередовна и неефективна.

Настоящата Комисия по помилванията е трябвало да изгради стандарт за подробно и еднакво статистическо отчитане на тяхната работа.

#помилване #Ива Пушкарова #Комисия по помилванията #президент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници