Австрия и Словакия удариха рамо на Македония за ЕС

Австрия и Словакия удариха рамо на Македония за ЕС
Австрийският външен министър Михаел Шпинделегер (вляво) разговаря със своите словашки и македонски колеги Мирослав Лайчак (вдясно) и Никола Попоски (в средата). Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Австрия и Словакия застанаха зад предложението Македония да започне присъединителни преговори с Европейския съюз още през 2012 г., въпреки дългогодишния спор за името на страната с Гърция.

„Вярваме, че Македония чака достатъчно. Следователно ще лобираме в ЕС за решение, с което да се започнат присъединителни преговори до края на годината," обяви австрийският външен министър Михаел Шпинделегер, цитиран от АФП и БГНЕС.

„Въпросът за името е изключително чувствителен, но в крайна сметка е двустранен проблем между Гърция и Македония, който не бива да блокира старта на присъединителните преговори," допълни австриецът след разговори със своите словашки и македонски колеги Мирослав Лайчак и Никола Попоски.

Минути по-късно Мирослав Лайчак се съгласи и изтъкна, че Македония „би трябвало да бъде следващата страна, започнала подобни преговори с подкрепата на Австрия и Словакия".

#Австрия #Словакия #Македония #ЕС #Гърция #спор за името #Мирослав Лайчак #Никола Попоски #Михаел Шпинделегер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници