ДСБ: Поскъпването на тока – удар по националната сигурност

ДСБ: Поскъпването на тока – удар по националната сигурност
Скокът на цената на електроенергията с между 13 и 16% доведе до взаимни нападки между управляващи и опозиция. Снимка: bTV
A A+ A++ A

Като удар върху националната сигурност определи поскъпването на електроенергията общинският съветник от ДСБ Атанас Атанасов.

„Само около 1% от последното увеличение на цената на тока се дължи на договорите за изкупуване на електроенергия от ТЕЦ „Марица-изток 1 и 3“, заяви по bTV във вторник сутринта Атанасов.

Общинският съветник от НДСВ Владимир Каролев пък се съгласи, че договорите, сключени по времето на бившия премиер Иван Костов, не са основна причина за повишението. Той обаче упрекна Костов за тях.

Скокът на цената на електроенергията с между 13 и 16% доведе до взаимни нападки между управляващи и опозиция.

След като лидерът на ДСБ Иван Костов упрекна премиера, че носи отговорността за високите цени на тока, на специална пресконференция енергийният министър Делян Добрев контраатакува с обвинение, че в договорите, подписани за „Марица-изток 1 и 3“ по времето на управлението на Костов, няма нито една клауза, която да защитава държавата.

Атанасов обаче защити лидера си с думите, че увеличението на цената на тока е директен удар върху националната сигурност.

Според него скокът ще се отрази убийствено на индустрията и цялото потребление в страната на фона на замразените доходи и непрекъснато повишаващите се цени.

Владимир Каролев посочи, че двата ТЕЦ-а на „Марица-изток“ произвеждат около една шеста от електроенергията в страната.

Според него обаче е странно, че точно лидерът на ДСБ Иван Костов повдига въпроса за цената на тока. Той посочи, че НДСВ е била против договорите и е изразила позицията си още през 2001 година.

Едната компания по думите му била офшорна, зад нея стояли двама българи – единият е Константин Димитров. Името на втория Каролев не успя да си спомни.

Каролев се съгласи обаче, че договорите, сключени от Костов, не са основна причина за повишението.

„Аз признавам, че Костов направи реформите. Но не може да се прави на безгрешен, като някакъв Цезар, и всички други да са виновни. Тук е виновен – за тези два договора“, каза Каролев.

Според него увеличението на цената на тока е трябвало да започне с по-нисък процент още през 2009 година, за да не се стига до сегашния скок.

Според Каролев голямото увеличение идва и заради основните договори за зелена енергия, подписани в средата на 2010 година от отстранения директор на НЕК.

Атанасов пък продължи с упреците към сегашните управници.

„Увеличението на тока е своеобразен данък разхищение, защото трябва да платим големите дългове на НЕК“, каза Атанасов.

Според него става дума за взети кредити от „Париба“ и пари от Брюксел за така наречения „Гьол“.

Според Атанасов премиерът е искал да строи „Белене“, но не е успял да намери кой да плати проекта. А целта била да бъдат откраднати 1/3 от парите.

#Брюксел #Париба #НЕК #Константин Димитров #премиер #Бойко Борисов #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Делян Добрев #Иван Костов #Владимир Каролев #НДСВ #Атанас Атанасов #ДСБ #електроенергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници