Атентаторът от Ню Йорк се радикализирал в САЩ

Атентаторът от Ню Йорк се радикализирал в САЩ
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Узбекистанецът, отговорен за терористичната атака в Ню Йорк, е свързан с ИДИЛ, но се е "радикализирал вътре в САЩ", заяви губернаторът на щата Андрю Куомо.

"Той е покварен страхливец и е свързан с терористичната групировка, но се е радикализирал вътре в страната", каза Куомо в интервю за CNN.

По-рано стана ясно, че мъжът оставил бележка, с която признава вярност към ИДИЛ. Това предаде „Ню Йорк Таймс”, позовавайки се на полицейски източници.

Според изданието, тя е на ръкописен арабски език и е била намерена в близост до превозното средство, с което бе извършена атаката.

Президентът Доналд Тръмп заяви, че нападателят е пристигнал в САЩ, след като спечелил лотарията за визи за чуждестранни имигранти и това може да е причина за нейната отмяна. В същото време държавният глава обвини лидера на демократичното малцинство в Конгреса на САЩ Чък Шумър, че защитава визовата лотария. "Терористът пристигна в нашата страна чрез т. нар. визова лотария за насърчаване на многообразието, която е толкова скъпа на сърцето на Чък Шумър”, написа той в Туитър. „Ние водим тежка битка за имиграционна система, основана на нашите ценности, така че вече няма да има лотарийна система, за която демократите говорят. Трябва да сме много по-строги и по-умни", каза Тръмп.

Снощи лекотоварен бус се качи на велоалея в югозападната част на Манхатън и премина няколко преки, блъскайки велосипедисти по пътя си, след което се вряза в ученически автобус. Загинаха 8 души, над 10 са ранените.

Извършителят на атаката е узбекистанецът Сейфула Саипов, живеещ във Флорида. Отговорност за атаката пое групировката. 

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници