Европейците се страхуват за киберсигурността си

Европейците се страхуват за киберсигурността си
През март т.г. Европейската комисия предложи създаването през 2013 г. на Европейски център за кибепрестъпността, за да защитава европейците и компаниите от нарастващите киберзаплахи. Снимка: fakt.pl
A A+ A++ A

Интернет потребителите в Европейския съюз са много притеснени за киберсигурността си, показва изследване на Евробарометър.

89% от анкетираните избягват да разкриват лична информация онлайн, а 74% са съгласни, че рискът да станат жертви на киберпрестъпност е нараснал през последната година, предава БГНЕС, позовавайки се на резултатите от изследването.

12 на сто от интернет потребителите в ЕС вече са станали жертва на онлайн измама, а 8% – на кражба на самоличност.

Въпреки всичко 53 на сто не са сменили нито една от паролите си в интернет през последната година.

„Макар все повече хора да се възползват в максимална степен от интернет и да печелят от дигиталната икономика, не е изненадващо, че сигурността на личната информация и онлайн плащанията оглавяват списъка с притесненията. Още по-изненадващо е, че само половината европейци вземат ефективни мерки, за да се защитят от киберпрестъпност“, заяви еврокомисарят по вътрешния ред Сесилия Малстрьом.

Изследването, обхванало общо близо 27 000 души във всички държави – членки на ЕС, показва силна връзка между информираността за рисковете от киберпрестъпност и чувството на увереност онлайн.

Мнозинството от хората, които се чувстват сигурни в онлайн банкирането или пазаруването, твърдят, че се смятат и за добре информирани за киберпрестъпността.

„Киберпрестъпниците не трябва да имат възможност да нарушават използването ни на интернет. Колкото повече знаем за рисковете и как да се защитаваме, толкова повече можем наистина да максимизираме дигиталния си живот“, допълва Малстрьом.

Изследването показва още, че 53% от интернет потребителите купуват стоки или услуги онлайн, 52% използват социални мрежи, 48% се занимават с онлайн банкиране, а 20% продават стоки или услуги.

29% не са уверени в способността си да използват интернет за неща като онлайн банкиране или пазаруване.

59% не се смятат за добре информирани относно рисковете от киберпрестъпност. 40% се тревожат, че някой може да открадне или да злоупотреби с техни лични данни, а 38% са обезпокоени за сигурността на онлайн плащанията си.

През март т.г. Европейската комисия предложи създаването през 2013 г. на Европейски център за кибепрестъпността, за да защитава европейците и компаниите от нарастващите киберзаплахи.

#Европейския съюз #ЕС #Европейската комисия #Сесилия Малстрьом #еврокомисар по вътрешния ред #Евробарометър #киберсигурност #онлайн #киберпрестъпност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"