Розови балони напомниха на жените да се прегледат при мамолог

Розови балони напомниха на жените да се прегледат при мамолог
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Всяка година с диагнозата се сблъскват 3800 жени у нас. Д-р Гергана Коларова от Първа специализирана АГ болница "Св. София" заяви, че целта на кампанията е да се привлече вниманието на жените върху проблема. Кампанията се организира за пета поредна година.

Д-р Коларова заяви, че колкото по-рано се диагностицира заболяването, толкова по-голям е шансът ракът да бъде излекуван.

"Българката знае, че трябва да се грижи за себе си", обнадеждена е д-р Коларова.

Тя обясни, че жените над 25 години трябва да се прегледат при мамолог. Рискът е по-голям при както и жени с изразена канцерогенеза в семейството, които имат близки, починали от онкологични заболявания. Като рискова група тя определи късно родилите жени и некърмилите жени.

Относно прегледа, който жените сами могат да извършват, д-р Ковачева сподели, че това е нещо, на което и те като лекари разчитат. Няма значение дали това ще е безобидна фиброза на гърдата, старателното преглеждане, без груби движение, е самоизследване, при което много от жените сами откриват проблема.

Тази година в кампанията, осигуряваща безплатни прегледи при мамолог, са се включили 13 лечебни заведения от цялата страна в градовете София, Плевен, Варна, Стара Загора, Пловдив.

В Първа АГ болница в София кампанията ще бъде удължена и през целия месец ноември. Очакванията са в кампанията да бъдат обхванати над 500 жени. Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на "Сдружение една от осем", организатор на кампанията. Тя изтъкна, че от общо 9 софийски болници - пет се включват в кампанията. "Грижата за собственото ни здраве е грижа за нашето семейство", припомни Фандъкова.

Столична община има специална скринингова програма, която през годините е обхванала с прегледи при водещи специалисти над 10 хиляди жени - учители, социални работници, а тази година и жените в транспорта.

Фандъкова бе категорична, че не безплатните прегледи, а информираността и това хората да имат съзнанието за грижата за собственото си здраве, са най-важни. На събитието присъстваха шефове на столични болници, общински съветници, както и бившият министър на здравеопазването Стефан Константинов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници