Американци искат да строят метростанция в София

Американци искат да строят метростанция в София
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Американски инвеститор предлага да се изгради спирка на столичното метро между вече съществуващите на бул. „Сливница“ и в квартал „Обеля“. Появата на още една станция ще струва близо 24 млн. лева. Инвеститорите дават 51% от сумата, останалата част ще трябва да плати Столична община, е съобщил общинският съветник от "Група пет" Симеон Славчев пред Дарик. Славчев твърди, че идеята се подкрепя и от управляващите, и от опозицията в Столичния общински съвет, предаде в. "Сега".

Славчев обясни, че според плановете на София новата метроспирка трябва да е готова през 2020 г., като ще поеме нови 8 хиляди пътници. Изчисленията са на Столична община, но идеята идва от американската фирма, която иска да направи и жилищен комплекс в същия район.

Кандидат-инвеститорите вече са придобили земи между кварталите „Люлин" и „Обеля", а желанието им е освен жилищни сгради, да се изградят още болница, църква и училище. Те предлагат да вложат малко над 12 млн. лева за изграждането на нова метростанция между съществуващите спирки на „Сливница" и „Обеля", но и общината трябва да се включи в начинанието с аналогична сума.

Славчев очаква на заседанието на общинския съвет тази седмица всички групи да подкрепят проекта, който всъщност бил роден още по време на изграждането на втората линия на метрото, но се търсело финансиране.

"Това, което заложихме ние като условие и те го приеха, да инвестират тяхната стойност - 51% от метростанцията да бъде изградена с техни средства и след това в периода 2019 година да се включи Столична община", каза още Симеон Славчев, който е сред вносителите на предложението.

Освен спирка на метрото, ще бъде изградена и гара за влаковете от БДЖ. Нейната стойност е 17 млн. лева, а от НКЖИ обещават, че тя ще е факт до 2020-а година.

#метростанция #София

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници