„Отворено общество“: Сериозни нарушения на изборите

„Отворено общество“: Сериозни нарушения на изборите
Представители на секционни избирателни комисии в безкрайно чакане да предадат протоколите си в Софийската избирателна комисия. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Множество сериозни нарушения по време на вчерашните президентски и местни избори са констатирани от наблюдателите на Институт „Отворено общество“.

„Изборните нарушения в началото на деня бяха много, но дребни и свързани с организацията, а с напредване на вота намаляха, но станаха по-сериозни“, заяви в понеделник по БНР Алексей Пампоров от Институт „Отворено общество“.

Според „Отворено общество“ изборни нарушения е имало в цели 44% от избирателните секции в България, като особено голям е бил броят на нарушенията в София.

„Истината е, че бяхме изключително затруднени, даже имахме съмнения, че нарочно се бавят някои секции. Държали сме нашите наблюдатели до 1 часа вечерта в общини като Несебър, Банско. Започнаха да броят в 12 ч., което е абсурдно. Нали разбирате, когато краят на изборния ден е в 9, три часа след това да не си започнал да броиш и да чакаш да си тръгнат наблюдателите и застъпниците, досега такова нещо не се беше случвало“, обясни Пампоров.

Според „Отворено общество“, международна неправителствена организация, към края на изборния ден „контролираният“ вот е достигнал почти 13%.

„Имаме сигнал за една секция, където е допуснато гласуване извън тъмната стаичка. Заради това, че бяха два списъка, има хора, на които се дават бюлетини за местни избори, без да имат право на това. По тази причина на много места изборите би следвало да бъдат касирани. Имаше и човек, който е допуснат да гласува с наказателно постановление“, каза още представителят на „Отворено общество“.

В същото време според началника на Охранителна полиция комисар Милчо Енев изборният ден е преминал „нормално“, като са образувани 22 досъдебни производства.

„Те са в Благоевград, София, Кърджали, СДВР, Русе, Плевен и т.н. Задържани са 19 лица в десетина дирекции в страната. Те са свързани най-вече с открити избирателни списъци в автомобили, с изнасяне на бюлетини от ЦИК, записване на лични данни в тетрадка близо до избирателна секция, за нарушение на обществения ред в нетрезво състояние, за отправяне на заплахи към някой от секцията“, обясни Енев по „Хоризонт“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Избори 2011
Последно от Избори 2011

Всички новини от Избори 2011 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници