Каталуния гарантира, че референдумът ще бъде проведен

Каталуния гарантира, че референдумът ще бъде проведен
A A+ A++ A

Властите на Каталуния гарантират, че референдумът за независимост на испанската област ще се състои въпреки всички препятствия, издигани от Мадрид. Това каза на пресконференция говорителят на каталунското правителство Жорди Турул, цитиран от АФП и ТАСС.

Жителите на Каталуния, чиито избирателни секции бяха затворени от испанските власти, ще могат да дадат гласа си на референдума във всяка секция при представяне на документ за самоличност, допълни Турул. Той поясни, че именно с тази цел са били въведени единни списъци на гласоподавателите.

Стотици каталунци се наредиха сутринта на опашки пред училища и други сгради, обозначени като изборни секции за референдума за независимост на Каталуния, който бе забранен от испанските власти, съобщиха световните агенции.

Хората започнаха да пристигат още преди зазоряване, присъединявайки се към родители, деца и активисти, които от няколко дни са окупирали сградите и не се подчиняват на съдебната заповед да ги напуснат.

Конституционният съд отмени референдума, а испанското правителство казва, че е незаконен. Регионалните сепаратистки лидери обаче се заканиха да го организират въпреки това и призоваха имащите право на глас 5,3 милиона избиратели да гласуват.Автоколона от около 30 полицейски микробуса, микробуси без обозначителни знаци и камион с полицаи напуснаха пристанището на Барселона рано тази сутрин, съобщи Ройтерс, като се позова на очевидец.

Хиляди полицаи бяха изпратени от цяла Испания, за да не позволят произвеждането на референдума./dariknews.bg/

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници