Еднократна добавка до 50 лв върху най-ниските песнии, предлага КНСБ

Еднократна добавка до 50 лв върху най-ниските песнии, предлага КНСБ
От КНСБ припомниха исканията си от началото на 2013 г. минималната работна заплата да стане 330 лева, а бюджетните заплати и пенсиите да се увеличат с 10%. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Еднократна диференцирана добавка от 30 до 50 лева да получат през октомври пенсионерите с пенсии до 400 лева, като компенсация за поскъпването на тока, предложи ръководството на КНСБ по време на работна среща в Кавала, Гърция.

Това ще струва на държавата около 60 млн. лева, обясни Асия Гонева, изпълнителен секретар на конфедерацията, цитирана от Дарик радио.

Синдикатът настоява още за увеличаване с половин процент на вноската във фонд „Безработица”, което ще даде възможност за вдигане на минималното дневно обезщетение за безработица от 7.20 лева на 9 лева.

От КНСБ припомниха исканията си от началото на 2013 г. минималната работна заплата да стане 330 лева, а бюджетните заплати и пенсиите да се увеличат с 10%.

Според предложението на КНСБ хората с пенсии от 145 до 400 лева, или около 75% от пенсионерите в България, могат да получат еднократна компенсация за по-скъпия ток в началото на отоплителния сезон.

Колкото до исканото от КНСБ индексиране на пенсиите с 10% от догодина, от синдиката посочват като източник на средства 750 млн. лева, които в момента се харчат за вдовишките добавки, а от 2013-а тези добавки ще се изплащат от Агенцията за социално подпомагане.

КНСБ настоява и през следващата година работодателите да поемат първите три дни от болничните.

От КНСБ предлагат и промяна в периода за изчисляване на обезщетенията за безработица при сезонните работници.

Двата варианта са шест месеца сезонна работа да носят право на четири месеца право на обезщетение или ако човек е работил 12 месеца от последните 36 месеца, да има право на такова обезщетение.

#Кавала #Гърция #КНСБ #пенсии #България #обезщетение #Агенцията за социално подпомагане

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници