Доверието в управляващите ерозира 3 г. след началото на мандата им

Доверието в управляващите ерозира 3 г. след началото на мандата им
Към днешна дата, това са 1096 дни от изборите, имаме дадени около 533 обещания. Процентът на тези, които са изпълнени, в момента е около 11%, отчете блогърът Асен Генов, един от създателите на Истинометъра за обещанията на политиците. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Три години след началото на мандата на ГЕРБ има ерозия на доверието към управляващите, констатира социологът Кольо Колев от агенция „Медиана“.

Той посочи две причини за това – икономическата криза и неумението на управляващите да управляват, предаде БНР.

Социологът Мира Радева от МБМД потвърди, че през третата година от управлението на кабинета „Борисов“ има ясна негативна тенденция в сравнение с началото по отношение на доверието в правителството, доверието в министър-председателя и електоралния потенциал на управляващата партия спрямо най-голямата опозиционна.

„На този етап прави впечатление, че последните управляващи – било заради умението им да контактуват с медиите, било заради желанието на самите медии, имат най-стабилни позиции в сравнение с всички предходни кабинети“, коментира Мира Радева.

Доверието към Бойко Борисов през май е 41%, а недоверието е 52%. При Сергей Станишев доверието е било 22%, а недоверието – 72%.

Най-близо до стойностите на премиера е Иван Костов, който на същия етап от управлението си е имал доверие от 29% и недоверие – 62%.

По отношение на кабинета динамиката е почти същата. Към май доверието към правителството е 33%, недоверието – около 60%.

На този етап от управлението най-добре стоящият кабинет е този на Иван Костов – през юни 2000 г. има 26% доверие и 64% недоверие.

„И за електоралния потенциал на управляващата партия – измерваме отношение към ГЕРБ 28 до 30% спрямо опозиционната БСП, която варира в 16-18%“, допълни Мира Радева.

Социологът изтъкна обаче изключително „бурния“ месец юни, след който може да се очаква сериозен спад на доверието към управляващите.

„Към днешна дата това са 1096 дни от изборите, имаме дадени около 533 обещания. Процентът на тези, които са изпълнени, в момента е около 11%. Неизпълнените обещания са около 16% до този момент – това са такива, за които или срокът е изтекъл, или очевидно те не са изпълнени“, посочи пък блогърът Асен Генов - един от създателите на сайт, който следи обещанията на политиците в България и доколко те са спазени.

По негови данни има и малък процент, които са блокирани – около 4%, по простата причина, че например министърът, който е дал даденото обещание, е сменен и не е в състояние да следи за изпълнението на това обещание.

Асен Генов подчерта, че премиерът често дава обещания, които просто са продиктувани от обстоятелствата.

#ГЕРБ #социология #доверие #Мира Радева #Асен Генов #Кольо Колев #Бойко Борисов #Сергей Станишев #Иван Костов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници