ДКЕВР завишила дела на тока от соларни панели с близо 70 млн. евро

ДКЕВР завишила дела на тока от соларни панели с близо 70 млн. евро
Фотоволтаиката става все по-конкурентна и скоро ще бъде отговорна за понижаването на цените на тока за потребителите, убеден е Никола Газдов. Снимка: energyonline.bg
A A+ A++ A

Между изчисленията на ДКЕВР и данните на Българската фотоволтаична асоциация за сумата, която НЕК трябва да плати за слънчева енергия, има разлика от близо 70 млн. лв., алармира председателят на асоциацията Никола Газдов.

Добавката за зелена енергия, която е част от сметките за ток и заради която цената на електроенергията скочи с 13% от 1 юли, е необосновано висока, смята Никола Газдов, цитиран от Дарик.

По-рано в четвъртък министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев заяви, че „цените вече са факт, причините за тяхното увеличение са съобщени и няма какво повече да се говори по темата“.

Цената на електроенергията се увеличи с 13% от 1 юли вместо с плануваните 10%, като обяснението на ДКЕВР беше грешка в изчисленията заради повишеното изкупуване на количества електроенергия от ВЕИ, които се плащат от НЕК на преференциални цени.

Поскъпването на тока с 8% от общо 13% се дължи на задължителните плащания за тока, изкупен от слънчевите инсталации, които са включени към енергийната система само през последните два месеца. Ако не беше зелената енергия, поскъпването щеше да е едва с 5%, обясниха шефът на ДКЕВР Ангел Семерджиев и министър Делян Добрев.

Никола Газдов обаче подчерта, че ДКЕВР не представя вътрешна разбивка по вид технологии, а сумира дела на всички ВЕИ, включително водни централи, в енергийния микс.

Председателят на Българската фотоволтаична асоциация се съмнява, че към електрическата мрежа са присъединени соларни мощности за 600 мегавата, както твърди ДКЕВР. Според него в мрежата на старата тарифа са включени панели за 350-400 мегавата, предаде „Инвестор“.

Заради проверките от Дирекцията за строителен контрол въвеждането в експлоатация ще бъде забавено.

„Според нас останалите 200 мегавата ще бъдат присъединени на по-ниска тарифа. Проблемът със забавените разрешителни идва оттам, че пресъединилите се преди първи юли ще продават тока на цена 485 лв. за мегаватчас, а тези, които са одобрени след тази дата - на 236 лв. на мегаватчас“, коментира Никола Газдов.

По думите му има начини честно и почтено в това поевтиняване да се отразява и намаляването на цената на технологиите.

„Фотоволтаиката става все по-конкурентна и скоро ще бъде отговорна за понижаването на цените на тока за потребителите“, убеден е Никола Газдов.

Според него през последните пет години фотоволтаичната индустрия е успяла да свали себестойността на един киловат инсталирана мощност от 5000 евро на 1200-1300 евро.

От Българската фотоволтаична асоциация допускат, че с повишението се търси начин да се осигури финансиране на НЕК.

По думите на Никола Газдов десетки компании имат намерение да съдят държавата заради отхвърляните им проекти за фотоволтаични централи.

В четвъртък от БСП изразиха същото мнение, като според тях увеличението на цената на тока е именно заради спасяването на НЕК, която ГЕРБ били довели до фалит.

Не е изключено и Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу страната ни поради същата причина.

„Случващото се е политически хаос, който ще има последствия за сектора“, заключи председателят на Българската фотоволтаична асоциация.

Според него темата за шоковото поскъпване на тока, обяснена с бума на фотоволтаичните централи, е „политическа дъвка, която и отляво, и отдясно се опитват да си залепят в косата“.

#ДКЕВР #Никола Газдов #Българска фотоволтаична асоциация #соларни панели #ВЕИ #Ангел Семерджиев #НЕК #Делян Добрев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници