Станишев: Решението на съда показа, че ГЕРБ краде парите за здраве на българите

Станишев: Решението на съда показа, че ГЕРБ краде парите за здраве на българите
За пореден път КС наказа противоконституционна дейност на това правителство и това мнозинство в една ключова сфера, заяви Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Решението на Конституционния съд за трансфера на средства от НЗОК към Министерството на здравеопазването доказва, че управляващите крадат парите за здравеопазване на всички българи, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев.

Съдът обяви за противоконституционен текста в Закона за бюджета на НЗОК за 2012 г., който позволява на Министерството на здравеопазването да покрива разходи за медицински дейности, лекарствени продукти и медицински изделия със средства от касата.

Законовият текст беше даден на Конституционния съд в края на 2011 г. от 60 народни представители от ДПС и „Коалиция за България“.

В решението на съда се казва, че политическата воля и управленските решения, въплътени в оспорените от депутатите разпоредби, противоречат на принципите на правовата държава.

„За пореден път КС наказа противоконституционна дейност на това правителство и това мнозинство в една ключова сфера, която засяга здравеопазването и бюджета на НЗОК за 2012 г. и на държавата“, коментира Сергей Станишев.

По думите му кабинетът на Тройната коалиция е натрупал резерв от 1,4 млрд. лв. в НЗОК за нуждите на здравеопазването и за здравна реформа.

„Тези пари бяха национализирани от ГЕРБ“, категоричен е Сергей Станишев.

„Решението на Конституционния съд е потвърждение на нашата теза, че управляващите в продължение на три години крадат парите за здравеопазване на всички българи“, отсече още лидерът на БСП.

Според него ще се наложи не само да бъде увеличен след това решение бюджетът на НЗОК за 2012 г., но и целият бюджет да претърпи промени.

От предвидените общо 120 млн. лв. за трансфер към Министерството на здравеопазването тази година вече половината са отишли от НЗОК към министерството.

Сергей Станишев напомни, че от началото на управлението на ГЕРБ през 2009 г. 122 законодателни текста са обявени за противоконституционни.

#НЗОК #Министерство на здравеопазването #МЗ #Сергей Станишев #БСП #Конституционен съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници