Пренасочването на здравни вноски към бюджета е в разрез с Конституцията, реши съдът

Пренасочването на здравни вноски към бюджета е в разрез с Конституцията, реши съдът
Подобен трансфер има за втора година в бюджета на Националната здравноосигурителна каса. През 2011 г. от НЗОК към здравното министерство бяха прехвърлени 340 млн. лв. Снимка: livenews.bg
A A+ A++ A

Пренасочването на здравни вноски към държавния бюджет противоречи на Конституцията на България, реши Конституционният съд.

Съдът обяви за противоконституционен текста в Закона за бюджета на НЗОК за 2012 г., който позволява на Министерството на здравеопазването да покрива разходи за медицински дейности, лекарствени продукти и медицински изделия със средства от касата.

Отпуснатият трансфер към ведомството е в размер на 100 млн. лв., предаде „Дневник“.

Петима от общо 12 съдии са подписали решението „с особено мнение“.

Законовият текст беше даден на Конституционния съд в края на 2011 г. от 60 народни представители от ДПС и „Коалиция за България“.

Подобен трансфер има за втора година в бюджета на Националната здравноосигурителна каса. През 2011 г. от НЗОК към здравното министерство бяха прехвърлени 340 млн. лв.

Идеята за трансферите беше въведена по препоръка на финансовия министър Симеон Дянков. Целта била да се пестят средства на държавния бюджет, като здравното ведомство се субсидира с пари от здравни вноски за дейности.

Дебатите по тази практики започнаха, когато стана ясно, че няма никакви гаранции, че парите от здравните вноски ще бъдат разходвани само за здравно осигурени пациенти.

Тогава най-яростен противник на този модел беше дългогодишният конституционен съдия и депутат от БСП Любен Корнезов, който твърдеше, че текстът е в разрез с принципите за правова държава и здравноосигурителния модел.

Според депутатите, които сезираха съда, това е „един вид конфискация на част от парите на здравната каса“.

Те твърдят, че тези 100 млн. лв. се отнемат от НЗОК и се дават на орган на изпълнителната власт, какъвто е Министерството на здравеопазването, но това министерство се финансира от държавния бюджет, а е недопустимо чрез един бюджет на НЗОК да се финансира държавният бюджет.

В решението на съда се казва, че политическата воля и управленските решения, въплътени в оспорените от депутатите разпоредби, противоречат на принципите на правовата държава.

Това означава, че посочените норми от закона за бюджета на НЗОК са в противоречие с Конституцията.

Съгласно принципа на правовата държава изпълнителната власт дължи подчинение, което произтича от изискването да се гарантира предсказуемост на нейните действия.

След като този текст дава възможност да се прехвърлят средства от бюджета на НЗОК към Министерството на здравеопазването, това означава, че тези норми противоречат на чл. 4, ал. 1 от Конституцията, според който България е правова държава и се управлява според Конституцията и законите на страната.

„След като се изключва публичната дискусия, която трябва да се извърши в Народното събрание при необходимост от промяна на бюджетния закон, следва, че е налице противоконституционност“, се казва още в решението.

#Конституционен съд #бюджет #НЗОК #Министерство на здравеопазването #Симеон Дянков #Любен Корнезов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници