Оправдаха Ваньо Танов по делото за издадена държавна тайна

Оправдаха Ваньо Танов по делото за издадена държавна тайна
От 3 февруари т.г. Ваньо Танов беше с мярка за неотклонение „подписка“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Софийски градски съд (СГС) оправда директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов по обвинение, че е издал държавна тайна по непредпазливост.

По-рано прокуратурата поиска директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов да бъде глобен с 2500 лв., припомня БГНЕС.

На директора на митниците Ваньо Танов беше повдигнато и предявено обвинение за това, че на 01.09.2011 г. по непредпазливост е станал причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна, което е престъпление по чл. 359, ал. 1 от НК.

Приложението на чл. 78а НК в този случай е задължително, тъй като за повдигнатото обвинение по посочения текст от НК се предвижда наказание лишаване от свобода до 2 г. или пробация, като обвиняемият не е осъждан и не са причинени имуществени вреди.

От 3 февруари т.г. Ваньо Танов е с мярка за неотклонение „подписка“. Според обвинението Танов е станал причина за разгласяване на класифицирана информация по непредпазливост.

В интервю на 1 септември 2011 г. той казал къде се съхраняват военновременните запаси. След сигнал от депутати на „Коалиция за България“ прокуратурата прави проверка. Разследването е приключило и прокурорът преценил, че това е станало по непредпазливост.

На 21 февруари прокуратурата внесе в Софийски градски съд предложение по реда на чл. 78А НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание глоба по отношение на директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов.

#СГС #Софийски градски съд #издаване на държавна тайна #дело #директор на Агенция „Митници“ #Ваньо Танов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници