Френският премиер представи противоречивите трудови реформи

Френският премиер представи противоречивите трудови реформи
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Френският премиер Едуард Филип представи днес плановете на правителството за провеждане на реформи на пазара на труда, определяйки ги като „амбициозни, балансирани и справедливи“, информира НОВА.

В рамките на новите предложения се ограничава ролята на синдикатите при работата на малките компании, ограничават се изплащанията при неправомерни уволнения и се позволява на началниците да договорят повече условия за работа директно със своите служители.

Лидерът на CFDT, най-големия синдикат в частния сектор, Лорен Берге заяви, че е „разочарован“ от реформите, които бяха и част от предизборните обещания на президента Еманюел Макрон.

От своя страна Жан-Клод Мили, който е начело на крайнолевия синдикат „Force Ouvrierе”, изрази несъгласие с някои от измененията, но също като Берге, няма да настоява членове на неговата организация да излизат на протести.

„Сега ще се проведе публичен дебат… За щастие ние свършихме нашата работа като синдикати“, заяви той.

Въпреки това подкрепяният от комунистическата партия синдикат CGT призова за протест и демонстрации срещу реформите, които ще се състоят на 12 септември.

Обявяването на реформите идва в ключов момента за вътрешнополитическия дневен ред на Макрон, който се опитва да насърчи предприемачеството във Франция, където безработицата е 9,5%.

Според президента реформата е необходима, за да се въведе по-голяма гъвкавост във френския трудов кодекс и така да се насърчи наемането на нова работна ръка.

„Ние сме единствената голяма икономика в Европейския съюз, която не се е преборила с масовата безработица вече повече от три десетилетия“, заяви той в интервю за списание „Le Point“, публикувано в сряда.

 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници