Макрон призова за увеличаване на помощта на Европа за африканските страни

Макрон призова за увеличаване на помощта на Европа за африканските страни
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

Лидерите на Франция и Германия се обявиха за по-строги и ясни мерки срещу незаконната имиграция от Африка към Европа. В Париж се проведе среща с участието на лидерите на Франция, Германия, Италия и Испания и колегите им от Чад, Нигерия и Либия, информира БНТ.

За нова "пътна карта" срещу трафика на мигранти се обявиха четирите големи европейски сили и три африкански държави по време на срещата си във френската столица.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Трябва да действаме заедно - от страните, от които мигрантите тръгват, през транзитните държави, особено Либия, трябва да бъдем ефективни. Това е предизвикателство както за Европа, така и за Африканския съюз. С такава нагласа проведохме тази среща.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Европа има "хуманитарна отговорност" да води битка с нелегалната миграция и с трафикантите, които трупат печалби от отчаянието на мигрантите. Европейските и африканските лидери обсъдиха заселването на мигрантите от Африка, които отговарят на критериите за получаване на убежище в Европа. Канцлерът Меркел подчерта, че европейските страни трябва ясно да определят кой бяга от войни и насилие и кой от бедност.

Файез ал Сарай, министър-председател на Либия: Надявам се, че тази подкрепа, която чакаме от дълго време, ще дойде. Ние потвърдихме нашето желание, като либийци, да се борим срещу това зло.

Домакинът на срещата Еманюел Макрон призова за увеличаване на помощта на Европа за африканските страни, за да могат да подобрят икономиките си и да спрат трафика на мигранти. Той предложи още на териториите на Нигер и Чад да бъде определяно кой има право на убежище.

 

#Макрон

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници