И Португалия на стачка

И Португалия на стачка
португалците стачкуват срещу планираните ор правителството мерки за намаляване на разходите. Снимка: procolourphotography.co.uk
A A+ A++ A

Двата най-големи профсъюза в Португалия организираха стачка срещу планираните от правителството мерки за намаляване на разходите.

Икономическата политика на премиера Педру Пасуш Коелю е равносилна на „обявяване на война на португалския народ, заяви лидерът на най-големия профсъюз Мануел Карвальо да Силва, цитиран от ДПА и „Ройтерс“.

По информация на Би Би Си стачката е нарушила работата на летищата и обществения транспорт в страната.

Първи стачни действия обявиха в събота вечерта авиодиспечерите и служителите в лисабонското метро. Действията им са подкрепени от основните синдикати, в които членуват над милион работещи.

Учители и лекари също обещаха да спрат работа, като към стачкуващите може да се присъединят още хиляди хора.

Стачката заплашва да стане най-голямата в историята на Португалия.

Следващата седмица португалският парламент ще гласува мерките за икономии в бюджета, включващи повишаване на данъците и съкращаване на разходите в социалната сфера, основно в здравеопазването.

Португалия се опитва да намали бюджетния си дефицит от 8.3% през първата половина на тази година до 4.5% през 2012 г. съобразно с условията, уговорени с ЕС и Международния валутен фонд за отпускането през май на спасителни пакети за нейната икономика на стойност 78 милиарда евро.

Проектобюджетът за 2012 г. предвижда намаляване на разходите за здравеопазване и образование, премахване на почивните и коледните премии на много държавни служители и удължаване на работното време с половин час.

Правителството очаква икономиката да се свие с 1.9% през 2011 и с 2.8% през 2012 г.

Според финансовия министър на страната Витор Гашпар през следващата година безработицата ще се увеличи от сегашните 12% до 13.5%.

#Португалия #стачка #профсъюз #премиер #Педру Пасуш Коелю #учители #лекари #метро #Бюджетен дефицит #ЕС #Международния валутен фонд #Витор Гашпар #финансов министър #безработица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници