Космонавти се събират във Варна

Космонавти се събират във Варна
източник: pixabay
A A+ A++ A

Космонавтите Георги Иванов, Красимир Стоянов, Александър П. Александров и Арналдо Тамайо Мендес от Куба поднесоха венци и цветя на паметника на Юрий Гагарин и на Пантеона в Морската градина във Варна, предаде БГНЕС.

Общо шестима космонавти от три страни и два континента посреща "Камчия" в началото на август. В Санаторно-оздравителния комплекс /СОК/ край морето, започва международната лагерна смяна "Космосът и ние". Там звездните гости ще имат ежедневни срещи с бъдещото поколение млади космонавти – участници в детската лагерна смяна.

В продължение на две седмици, деца от различни страни ще имат уникални срещи с покорителите на космоса. Много образователни игри, творчество, "космически" забавления, плаж и спорт са предвидени в ежедневната програма. Бъдещите космонавти, които са на възраст от 9 до 17 години, ще имат уникалната възможност да се "скачат" с Орбиталната космическа станция, ще направят практически тренировки с аналога на спускаемия космически апарат СОЮЗ-ТМА, който е в Авиокосмическия център в комплекса.

В "Камчия" се събират първият българин, полетял в Космоса през 1979 г. Георги Иванов, участникът във втория българо-руски космически полет през 1988 г. Александър Александров и домакинът на събитието - ръководителят на Авио-космическия център в "Камчия" - Красимир Стоянов. Той е преминал пълния курс за подготовка на космонавти в Центъра "Юрий Гагарин" в Звездното градче в Русия и е участник в дублиращия екипаж на втория българо-руски космически полет на космическия кораб "Союз ТМ-5".

#космос #космонавт #лагер #комплекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници