Ученическия институт на БАН в Благоевград

Ученическия институт на БАН в Благоевград
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Споразумение за създаване на филиал на Ученическия институт на БАН /УчИ-БАН/ в Благоевград бе подписано днес в сградата на Ректората на Югозападния университет „Неофит Рилски”, лятна школа по математика и информатика заработи, предаде БГНЕС.

Подписите под споразумението положиха заместник-председателят на Българската академия на науките член-кореспондент Костадин Ганев и ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ доц. д-р Борислав Юруков, председателят на УчИ-БАН акад. Петър Кендеров и проф. д-р Петър Миланов-началник отдел „Научни практики” в ЮЗУ.

Документът предвижда създаване на условия и възможности за развитие и изява на изследователските заложби в областта на математиката и информатиката на ученици от региона.

Малко по-късно в зала „22-ри септември“ в Благоевград официално бе открита Седемнадесетата лятна изследователска школа по математика и информатика на Ученическия институт по математика и информатика на БАН. В международната школа участват 50 ученици с изявени интереси в областта на математиката, информатиката и информационните технологии. Участниците са от Аржентина, България, Индия, Иран, Италия, Китай, Македония, Нова Зеландия, САЩ и Южна Корея. Тя бе открита от проф. Емил Колев, директор „Математика и информатика” в Ученическия институт.

„За 17 години през Ученическия институт са преминали над 1 000 ученици, като почти всички завършват образованието си в чужбина, радва ни фактът, че след това голяма част от тях се завръщат в България”, каза проф. Емил Колев. Според него тези факти показват, че инвестициите и полаганите усилия в организирането на летните школи дават добри резултати.

„Всяка година изпращаме двама ученици на лятна школа в САЩ и много често разработките им се класират между първите пет-десет”, похвали се проф. Колев. Според него това е показателно за нивото на което се намират.

По време на Лятната изследователска школа по математика и информатика ще бъдат изнесени лекции от водещи специалисти в областта. Всеки ученик ще работи самостоятелно или в съавторство под ръководството на ментор върху проект по конкретна тема. Ученическите разработки ще бъдат представени на семинара през последната седмица на школата. По същото време ще се проведе и традиционният семинар за учители по математика и информатика. Международната изследователска школа в Благоевград ще продължи до 19 август, занятията и лекциите се провеждат в кампуса на Американския университет/АУБ/. 

#БАН #Благоевград #математика #институт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници