Специализирания съд ще се занимава с престъпления, извършени от политици

Специализирания съд ще се занимава с престъпления, извършени от политици
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Специализираният съд ще се занимава с делата срещу лица, заемащи висши длъжности, по обвинения в присвояване, безстопанственост, корупция. Това реши парламентът, който прие на второ четене промени в Наказателно-процесуалния кодекс. /Дарик/
 
Досега подсъдни на Специализирания наказателен съд бяха делата, извършени основно от организирани престъпни групи или по поръчение на такива.
 
На Специализирания наказателен съд вече ще са подсъдни делата за престъпления, извършени от народни представители, членове на Министерския съвет и заместник-министри, председатели на държавни агенции и държавни комисии, изпълнителни директори на изпълнителните агенции, и техните заместници, управителя на Националния осигурителен институт, на Националната здравноосигурителна каса, изпълнителния директор и директорите на териториалните дирекции на Националната агенция по приходите, директора на Агенция "Митници" и началници на митници, митнически бюра и пунктове, членовете на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, областни и заместник областни управители, съдии, прокурори и следователи, членове на Висшия съдебен съвет, главния инспектор и инспекторите в Инспектората на ВСС, кметовете и заместник-кметовете и председателите на общински съвети.
 
От "БСП за България" възразиха, че се въвежда наказание според заеманата длъжност. Явор Божанков посочи, че има опасност тези разпоредби да бъдат обявени за противоконституционни, като се оспори защо едни професии са включени, а други - не. Данаил Кирилов от ГЕРБ отбеляза, че Конституционният съд изрично е допуснал, че може да има диференциация на компетентността на специализирания съд с оглед личността, качеството на извършителя. В конкретния случай се предвижда това да бъдат лица, заемащи висши длъжности, добави той.
 
Според Крум Зарков от левицата пък се търси работа на специализирания съд.

С 5 гласа "за", 53 "против" и 72 въздържали се депутатите отхвърлиха текстовете, с които се регламентираха сроковете за извършване на разследването по дела, подсъдни на специализирания наказателен съд и на мерките за процесуална принуда. Повод стана възражението на левицата срещу разпоредбите. 

Други приети изменения целят ускоряване на процесуалното развитие и в двете фази на наказателното производство. Предотвратява се съществуващата възможност за констатиране на допуснати нарушения в досъдебната фаза едва в края на първоинстанционното или въззивното производство и връщане на делото в предходната фаза, което често обезсмисля проведените до този момент процесуални действия и забавя съществено наказателното производство.
 
Депутатите приеха още, че прокурорът може да разпореди провеждането на бързо производство за престъпление, за което се предвижда наказание до три години лишаване от свобода или друго по-леко наказание, с изключение на такива, от които е настъпила смърт или тежка телесна повреда.

#съд #корупция #кодекс #наказание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай