Българите държат 33,4 млрд. лв. в депозити

Българите държат 33,4 млрд. лв. в депозити
Само за месец май депозитите на домакинствата са се увеличили с 301,3 млн. лв. и на практика темпът им на растеж не само се запазва двуцифрен, но и се ускорява.
A A+ A++ A

Спестяванията на домакинствата са се увеличили с 14,8% само за една година и са достигнали 33,4 млрд. лв., сочат данните от статистиката на Българската народна банка за май.

Само за месец май депозитите на домакинствата са се увеличили с 301,3 млн. лв. и на практика темпът им на растеж не само се запазва двуцифрен, но се и ускорява.

И фирмените депозити запазват годишния си ръст от 7,7%, но на месечна база намаляват с 276 млн. лв. до 21,9 млрд. лв.

Този спад може да е резултат на теглене на средства от сметките на компаниите за покриване на оборотни нужди предвид трудното и дълго като процедура отпускане на заеми, пише „Капитал Дейли“, позовавайки се на статистиката на БНБ.

Според банкери в момента фирмите не инвестират в разширяване и развитие на дейността си, предпочитат да вложат средствата, с които разполагат, на депозит като физическо лице не на последно място и заради по-изгодната лихва.

Нарастването на депозитите е показателно за продължаващите ограничения в потреблението, които фирмите и домакинствата си налагат заради несигурност в печалбите и доходите.

Ликвидността на банките се увеличава, но тя не им носи доход, защото кредитирането е силно свито, а разходите за лихви по депозити растат, сочи статистиката.

През май фирмените кредити достигат 36,7 млрд. лв., като нарастването им няма и процент (0,9 на сто). Още по-отчетлива е тенденцията при жилищните и потребителските заеми.

Предвид маркетинговото поведение на банките и активно рекламираните промоционални оферти с намалени лихви, такси и т.н. и в двата сегмента резултатът е ръст при жилищните заеми за месец с 0,02% до 9,3 млрд. лв. и с 0,2 на сто при заемите за потребление до 9,1 млрд. лв.

На годишна база ипотеките нарастват с 0,14 на сто, а потребителските продължават да се свиват – с 1,14%.

Само фирмените кредити отбелязват приличен за кризата годишен ръст от 6,34%. При него обаче има допускане, че по-скоро се отдава на по-големи единични сделки, отколкото на раздвижване като цяло.

#БНБ #депозит #кредит #лихва #ликвидност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници