Токът щял да поскъпва още, но не с 20%, уверява шефът на ДКЕВР

Токът щял да поскъпва още, но не с 20%, уверява шефът на ДКЕВР
Според шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев най-голям процент от поскъпването се дължи на екологичните добавки и не допринася за повишаване на печалбите на енергийните компании. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След увеличението с 13% от 1 юли цената на тока ще продължи да расте, но не с 20%, увери шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Първата половина на годината завърши с шокова новина за бизнеса и гражданите, че електроенергията ще поскъпне с 13%.

Дори и сегашното увеличение обаче се очаква да се отрази и на потребителската кошница на българина.

„Трудно е да се каже как това увеличение ще повлияе на потребителските стоки и услуги, но най-вероятно цените ще са нагоре“, коментира Калоян Стайков от Институтd за пазарна икономика пред bTV.

Той обясни, че електроенергията е свързана с всички други стоки и услуги и повишаването на цените удря по джоба на крайния потребител.

„Предложенията цените на тока да се обновяват по-често, не е в интерес на бизнеса, защото той си прави дългосрочни прогнози, залагат се бюджети. Ако цената скача на всеки месец, ще има нови непредвидени разходи“, заяви Калоян Стайков.

Според шефа на ДКЕВР Ангел Семерджиев най-голям процент от поскъпването се дължи на екологичните добавки и не допринася за повишаване на печалбите на енергийните компании.

„Всички по веригата работят с минимални приходи“, смята Ангел Семерджиев.

Същевременно той поясни, че от 2013 г. страната ще плаща такса за вредните емисии, като за първата половина на годината тя е включена в настоящото увеличение.

Проблем остава и фактът, че някои ТЕЦ-ове не вземат никакви мерки за повишаване на ефективността си.

„ТЕЦ-овете с дългосрочни договори нямат интерес от това, защото тяхната енергия се изкупува по точно определени схеми и печалбата им е гарантирана“, поясни Ангел Семерджиев.

Като добър пример в тази насока той даде ТЕЦ „Марица-изток 2“, където постоянно се повишава ефективността, а разходите намаляват.

Същевременно делът на „зелената енергия“ трябва да се покачва и до 2020 г. да стигне 16% от енергията в България.

„Надяваме се скоро „зелената енергия“ да започне да действа в посока намаление на средната цена“, заяви Ангел Семерджиев.

По думите му в момента тя е скъпа, защото са вкарани скъпи технологии, които постепенно ще поевтиняват.

#ДКЕВР #Ангел Семерджиев #Калоян Стайков #Институт за пазарна икономика #ток #зелена енергия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници