Сирийските бежанци се завръщат в Северна Сирия

Сирийските бежанци се завръщат в Северна Сирия
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Според Анадолската агенция броят на сирийските бежанци, завърнали се в Джераблус, Северна Сирия, достигна 44 643 души ./БГНЕС/

Градът бе прочистен от влиянието на ислямските джихадисти през август 2016 г., а в началото на септември започна обратният поток през граничния пункт Каркамъш, заяви директорът на миграционната служба в Газиантеп Октай Бахчеджи.

Желаещите да се завърнат в Джераблус преминават през процедури и получават разрешителни от губернатора на турската провинция, която граничи със Сирия. Обратната миграция стана възможна след операцията „Щит на Ефрат“ на турските въоръжени сили в Северна Сирия, основана на признатото на международно равнище право на страната на самоотбрана и дейности за ликвидирането на терористичната опасност, особено от страна на ДАЕШ /Ислямска държава/. В рамките на операцията главните цели бяха крайграничните райони на Турция да бъдат прочистени от терористите, да се обезпечат доставките на хуманитарни помощи и да се окаже подкрепа на международната антитерористична коалиция.

Днес започна дислокация на военно-транспортни средства към границата със Сирия, 6 автоколони достигнаха провинция Килис, където броят на бежанците е над 2 пъти по-голям от този на местното население. Целта на дислокацията е да бъдат подсилени подразделенията на турските въоръжени сили по границата.

Войната в Сирия започна през март 2011 г., когато мирни протестни демонстрации прераснаха във въоръжен конфликт, след като военните откриха огън по цивилните.

По данни на ООН в хода на конфликта загинаха над 400 000 души, над 10 млн. души бяха принудени да изоставят домовете си, а 4,8 млн. намериха убежище извън пределите на Сирия. /БГНЕС


#миграция #бежанци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници