Станишев: Страхливци на най-високо ниво забраниха достъпа до АЕЦ „Белене"

Станишев: Страхливци на най-високо ниво забраниха достъпа до АЕЦ „Белене"
Площадката не е никакъв „гьол", както го нарича премиера, а има 60 метра издълбан и излят бетон с арматура. Има пълна готовност за строителство, смята Сергей Станишев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Страхливците на най-високо ниво забраниха на медиите да влязат в АЕЦ „Белене", за да видят поредната лъжа на управляващите, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев при посещението на площадката на атомната централа.

„Площадката не е никакъв „гьол", както го нарича премиера, а има 60 метра издълбан и излят бетон с арматура. Има пълна готовност за строителство," категоричен беше лидерът на социалистите, цитиран от БГНЕС.

Депутатът от Коалиция за България разказа, че до площадката са били допуснати само народните представители от БСП. От НЕК забранили достъпа на журналисти и граждани заради провеждани опасни операции.

„Опасни са само осите и водните змии, които са се завъдили, защото не работят хора," коментира пък Румен Петков.

„Трябва да издържа 9 степен земетресение по Рихтер и страхливците не искат да видите истината. В Европа има не повече от 5 сертифицирани площадки на нивото на тази за АЕЦ „Белене"," допълни Сергей Станишев.

Депутатите от БСП посетиха площадката на АЕЦ „Белене" преди заседанието на Инициативния комитет за референдум за втората атомна централа в града.

По време на заседанието бившният енергиен министър Румен Овчаров пожела да разсее тезата, че цената на тока е свързана с ВЕИ, а не с атомната енергия.

По думите му, делът електроенергията от ВЕИ в енергийния микс на България през 2009 г. е бил 20 мегавата, защото цената на този ток е била висока.

„И през 2010 г. цената падна и Бойко Борисов започна да раздува. Той откри завод на Иво Прокопиев, Цветелина Бориславова е един от най-големите инвеститори на фотоволтаични панели. И тогава се случи това масово подписване на договори от близки към ГЕРБ, и станаха тези 12 000 мегавата," коментира Румен Овчаров.

Той обаче подчерта, че не цената на зелената енергия представлява проблем, а фактът, че НЕК е в неплатежоспособност заради неустойки по АЕЦ „Белене" след отказа на правителството от строежа й.

Според Румен Овчаров единственият източник за евтината електроенергия е атомната енергетика.

„Има една теза, че не може българският народ да се изказва тази тема. Кой решава сега в България – на първо место е експертът по всичко Бойко Борисов, на второ место е експертът по нищо Делян Добрев, на трето место е експертът по не знам какво Валентин Николов, шеф на АЕЦ „Козлодуй"," коментира още Румен Овчаров.

„И тези хора, ще ни кажат, че нямаме право да направим референдум"," завърши Румен Овчаров.

#АЕЦ „Белене" #Сергей Станишев #БСП #Румен Овчаров #Румен Петков #ВЕИ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници