Спират златодобива в Трън

Спират златодобива в Трън
Източник: НОВА
A A+ A++ A

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Перник беше уведомена с писмо, че „Евромакс Сървисиз“ ЕООД спира процедурата по оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) за находището в Трън, пише НОВА.

Инвестиционното предложение е за добив и преработка на подземни богатства - златно-сребърни руди от находище „Трън”, в община Трън, Пернишка област, съобщиха от МОСВ.

Дружеството отговаря на РИОСВ – Перник, че извършва в момента цялостна преоценка на параметрите на инвестиционното предложение и целесъобразността му във връзка с икономическите и социалните условия в община Трън. Процедурата по ОВОС е спряна до приключване на обстойните анализи на „Евромакс Сървисиз“ ЕООД, с цел взимане на решение за реализирането на подобен проект.

Припомняме, че на референдум местните хора показаха, че не желаят златодобивната мина. С избирателна активност далече над необходимите 40 на сто, резултатите от референдума станаха задължителни. При вота в Трън бюлетина пуснаха над 2000 от общо 3684 души с право на глас. Особено активни бяха в селата в региона, където активността на места гони 70%. Основен мотив на противниците на златодобива е опасността от разрушаване на живописната природа. Техните опоненти пък смятат, че мината ще подпомогне икономическото развитие на общината.

 

#Перник #златодобив #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници