Знаете ли откъде произхождат домашните котки?

Знаете ли откъде произхождат домашните котки?
pixabay.com
A A+ A++ A

Международен екип учени от Белгия, България, Франция, Германия и САЩ са определили регионите, от които произхождат домашните котки. Тяхното проучване е публикувано в списание "Nature Ecology and Evolution", съобщи Католическия университет Льовен в Белия, предаде БГНЕС, цитирайки АФП.

Специалистите смятат, че съвременната котка се е появила практически едновременно в два региона, откъдето впоследствие се е разпространила на планетата. Първата група животни възниква в Югоизточна Азия през 4400 пр. н. е. и се е разпространила в Европа. Втората популация е обитавала древен Египет и се е разпространила следвайки търговските маршрути, по-конкретно Средиземно море.

В Европа тези котки са се смесили с местни диви видове, което води до появата на множество породи. Например учените са доказали, че раираните котки се появяват през Средните векове, тъй като свързана с такава мутация окраска за пръв път възниква при древните домашни котки в Югоизточна Азия. Авторите на изследването са стигнали до тези изводи, анализирайки ДНК на повече от 200 котки, обитаващи големи територии от Румъния до Ангола. Сред животните е имало както съвременни представители, така и породи, живели преди 9 000 години.

#произход #учени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай