Едва 30% от българите над 18 години спортуват

Едва 30% от българите над 18 години спортуват
pixabay.com
A A+ A++ A

Едва 30% от българите над 18 години спортуват, сочи проучване на "Сова Харис" за 2016 година. Още по-малък е броят на умеещите да плуват. Според акад. Христо Григоров - председател на БЧК, едва 20-23% от населението у нас може да плува, а в Германия това са близо близо 92-95% от хората.

Според експертите в най-старата хуманитарна организация у нас, въвеждането на плуването като задължителна дисциплина в училище касае бъдещето на една здрава и просперираща България. Как може това да се случи? Вижте коментара на Антон Налбантов - директор на Водноспасителната служба към БЧК. 

Според статистиката в България за периода 2013-2016 г.:

  • 63% от удавянията са в незащитени вътрешни водоеми
  • Основната причина за удавяне при децата е оставянето им без надзор и липсата на познания как да се грижат за собствената си безопасност

Във видеото (по-горе), можете да видите и материала на Веселин Григоров и Елена Стойчева за начина, по който в Бургас решават проблема с охраната на плажовете през летния сезон. От 1 юни работното време на спасителите е от 8:00 до 18:00 часа. Според нормативите на всеки 100 метра плажна ивица трябва да има спасителен пост. Централният плаж на Бургас винаги е спазвал тези изисквания и вече 14 спасители бдят за безопасността на плажуващите.

#"Сова Харис" #проучване #БЧК #плуване #спортуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай