Янев чул депутати от ГЕРБ да говорят за „служебна победа” на изборите

Янев чул депутати от ГЕРБ да говорят за „служебна победа” на изборите
Чул съм разговори, но това са по-скоро подмятания. Считам, че ГЕРБ няма да прибегне до такава крайност, заяви Яне Янев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Лидерът на РЗС Яне Янев чул депутати от ГЕРБ в парламента да говорят за промяна в изборното законодателство, която да осигури „служебна победа“ на мнозинството на следващия парламентарен вот.

„Не вярвам който и да било разумен човек да взаимства нещо от Гърция, предвид сегашното й състояние. Разговорите са едно, а решенията на политическите органи – съвсем различно. Чул съм разговори, но това са по-скоро подмятания. Считам, че ГЕРБ няма да прибегне до такава крайност“, заяви Яне Янев пред bTV.

Според публикации в пресата мнозинството тайно подготвяло текст, който урежда автоматично попълване на 121 депутатски места за първия на изборите при разлика от 5% с втория. Така спечелилият има възможност да управлява с пълно мнозинство, без да се коалира. Подобна практика е известна в Гърция.

„В българския политически живот обикновено започва да „мирише“ на избори със старта на разговорите за промени в конкретното законодателство – практика, която обикновено се случва няколко месеца преди самия вот“, допълни Яне Янев, според когото такава практика е нечестна за избирателя.

Според него обаче, преди да се промени Изборният кодекс, на ревизия трябва да мине Законът за политическите партии.

Макар и закъснели във времето, от РЗС вече са готови с предложения. Сред тях е и дълго търсеното от групата на Яне Янев прочистване от етнически партии.

Политикът даде пример с годините, когато имало крайно радикални проислямистки партии с трудни за произнасяне имена.

„Трън в очите“ му обаче продължава да е ДПС, за което от 1992 г. Конституционният съд нямал решение дали е етническа партия, обясни той.

От РЗС ще настояват още да се изчистят партиите фантоми, които подават повече подписи в ЦИК, отколкото гласове реално получават, да се ограничи възможността партиите да се финансират от неясни източници отвън, както и да се фиксират критериите по отношение на структурите.

„Когато се правеха предишните промени в изборното законодателство, РЗС твърдо настояваше да се вдигне прагът за влизане в парламента за партии и коалиции. Този път обаче партията няма да предлага подобно нещо, но е готова на дискусия“, обясни Яне Янев.

#РЗС #Яне Янев #ГЕРБ #Избирателен кодекс #парламентарни избори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници